DSC05764
HENTET PENGER FRA EKSISTERENDE EIERE: Daværende styreleder Øyvind Reed (til høyre) i Whererby under et investor-arrangement hos ÅKP i Ålesund i 2023. Selskapet både har og skal hente penger fra ekstisterende eiere i år. Arkivfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

Whereby droppet Dealflow-emisjon

Avblåste kapitaljakt gjennom folkefinansiering. Eksisterende eiere gikk inn med penger i stedet.

27.08.2024

I vår varslet Whereby (tidligere Videonor) at det ville hente inn penger gjennom Dealflow. I sommer ble emisjonen for videokommunikasjon-selskapet avblåst.

– Den nådde ikke det første delmålet på de forskjellige kriteriene vi har for å gjennomføre en emisjon. Whereby har mange som følger selskapet gjennom en interesse-liste. Disse får alltid det første tilbudet om å bli med i emisjonen, men vi nådde ikke et høyt nok nivå. Da tok vi i fellesskap med selskapet en beslutning å ikke gå videre, sier daglig leder Stine Sofie Grindheim i Dealflow til Nett No.

Eierne kom med penger
- Vi valgte å droppe Dealflow-kampanjen da dagens eiere stilte opp med nødvendig kapital. Vi beholder da en enklere eierstruktur og sikrer kontinuitet. Dvs at det blir registrert ytterligere en emisjon nå i Q3 på ca 10 mNOK (10 millioner kroner, red merk). Styret ser pr i dag ikke behov for ytterligere kapitalinnhenting, skriver styreleder Ove Fredheim i en e-post til Nett No.

Fredheim, som har overtatt som styreleder etter Øyvind Reed, forteller at emisjonen på cirka 10 millioner kroner kommer i tillegg til to emisjoner som er registrert tidligere i år. De er på til sammen rundt åtte millioner kroner.

Telenor største eier
Whereby springer ut av teknologi-miljøet i Måløy og har fortsatt flere lokale investorer på eiersiden.

Ifølge databasen Proff.no er Telenor-selskapet Telenor Communication II største aksjonær, med 23,915 prosent av aksjene. Nest størst er investeringsselskapet Point Nine Capital Fund V Gmbh & Co Kg med 21,294 prosent eierrandel.

Gunnar Carlson og familien eier 11,861 prosent gjennom selskapene Støa og Brothers, og er tredje største eier i Whereby. Databasen oppdateres på etterskudd, og eierandelene er ikke justert for de siste emisjonene.

Kraftig pandemivekst
Whereby hentet inn 100 millioner kroner i ny egenkapital gjennom en internasjonal emisjon i 2021. Da hadde Måløy-selskapet vokst fra 20 til 110 ansatte verden over, parallelt med at driftsinntektene hadde økt 450 prosent, i en tid der private og bedrifter møttes digitalt grunnet restriksjoner på å møte andre mennesker fysisk i samme rom.

Etter pandemien måtte videokonferanseselskapet nedbemanne og endret etter hvert satsingsområde inn mot videokommunikasjon innen e-helse.

Whereby (konsern)
Tal i mill. kroner20232022
Driftsinntekt64,674,0
Driftsresultat- 14,9- 51,1
Resultat før skatt- 15,9- 50,9

Tøff konkurranse
I et marked der Google, Microsoft og Zoom er de store konkurrentene, har Whereby hatt inntektsfall de to siste årene.

Fra 2019 til 2021 steg driftsinntekten fra 29 til 88 millioner kroner. I fjor ble driftsinntekten 64 millioner. Underskuddet krympet i jfor, men er fortsatt tosifret.

Konsernet inkluderer et datterselskap i USA og et i Storbritannia, der hovedkontoret til Whereby er i Måløy.

Bekymring og framtidstro
I selskapets årsregnskap uttrykte styret både bekymring og framtidstro.

– Whereby står for øyeblikket overfor en belastning på likviditeten. I løpet av det siste året har konsernet konsekvent arbeidet med å forbedre sin arbeidskapitalposisjon gjennom tiltak som innsamlingprogrammer, kostnadsoptimaliseringstiltak og effektiv strategi for fordringer og gjeld. Som et resultat av innsatsen har driftskostnadene blitt redusert betydelig, skriver styret i sin årsberetning.

Nedleggelsen av tjenesten til en av konkurrentene også åpner muligheten for tilgang til en større del av markedet.

– Konsernet vil fokusere sine salgsaktiviteter på å fange så mye som mulig av denne markedsandelen de neste årene. Konsernet arbeider mot balanse i årene 2024 og 2025, heter det videre i årsberetningen.

Publisert: 27.08.2024 05:00

Sist oppdatert: 27.08.2024 09:38

Mer om