Per erik dalen elisabeth solvang skjermfoto åkp 11
ÅKP: Daglig leder Per Erik Dalen og kommunikasjonssjef Elisabeth Solvang i ÅKP under en direktesending fra studioet på Nørve. Selskapet skal jobbe på oppdrag fra det nye eksportrådet med maritim politikk. Skjermfoto: ÅKP
Nytt

ÅKP med eksportoppdrag for Vestre

Koordinerer arbeidet med å gi råd om maritim politikk til regjeringa sitt nye eksportråd.

Marius Rosbach
11.03.2022

ÅKP er leid inn av styret i Norsk Eksportråd til å koordinere arbeidet med å få frem en norsk maritim eksportstrategi.

Daglig leder Per Erik Dalen i ÅKP ser nå frem til at det kommer opp større satsinger som skal løfte norsk eksport og uttaler i en pressemelding at han liker eksportreformen næringsministeren la fram torsdag.

– Et godt signal
Regjeringa har i denne omgang pekt på to satsingsområder – havvind og grønn maritim eksport. Det er i dette arbeidet ÅKP har en rolle med å komme med råd og innspill til næringsministeren.

– Vi har lite tid å miste, og mange er klar til å ta fatt når satsingene til regjeringen blir lagt frem. Det er også et godt signal for næringen og regionen at maritim næring er en av de næringene regjeringen satser på, uttaler Dalen.

ÅKP har også inngått kontrakt med Innovasjon Norge om å bidra i deres eksportprogram HPO, som står for High Potential Opportunities. Programmet skal hjelpe norske bedrifter til å vinne internasjonale kommersielle kontrakter til en verdi av mer enn 500 millioner kroner.

Skal få innspill til konkrete tiltak
Nasjonalt Eksportråd skal plasseres i Oslo med et sekratariat som blant annet skal utføre stabsfunksjoner og gjøre analyser.

Næringsminister Jan Christian Vestre fortalte torsdag hvordan virkemiddelapparatet videre skal få i oppdrag å sette ut i live de konkrete tiltakene han får på bordet.

Sekretariat skal samarbeide med ulike aktører fra virkemiddelapparatet, departement og partene i arbeidslivet.

Har høstet kritikk
Reformen til næringsministeren inneholdt også en avvikling av Eksportstrategirådet som skulle etableres i Ålesund. I stedet skal det komme ti nye Innovasjon Norge-ansatte til byen – og én ekstra til Eksfin-kontoret.

Grepet har høstet kritikk fra Ålesund Høyre-leder Monica Molvær og Harald Tom Nesvik, på vegne av sjømatbedriftene i GATH-nettverket.

Samtidig peker lederen i næringsforeningen i Ålesund, Lene Trude Solheim, på at en styrking er positivt. Klyngeleder Daniel Garden i GCE Blue Maritime Cluster roser satsinga i et innlegg på NETT NO og bransjesjef Egil Sundet i Designindustriens bransjeforenin.

Publisert: 11.03.2022 14:46

Sist oppdatert: 11.03.2022 15:00

Mer om