Sulagondol toppstasjon skjermfoto 11
HAR FÅTT GRØNT LYS: Kommunestyret i Sula ga denne uka grønt lys for planen som åpner for å bygge gondol til toppen av Sulafjellet. Nå får kommunal- og distriktsdepartementet saka på sitt på bord for å ta en endelig avgjørelse. Skjermfoto: Sulagondol.info
Nytt

Sulagondol kan tidligst stå klar i 2028

Departementet anslår minst et halvt år for å avgjøre gondolsaken - og bare én av tre får fullt gjennomslag.

Tirsdag ettermiddag vedtok Sula kommunestyre å gå videre med områdeplan for Sulafjellet, som kan åpne for bygging av gondolbane.

Motstandere av reiselivsprosjektet håper nå på medhold hos kommunal- og distriktsdepartementet – som skal ta den endelige avgjørelsen.

Det vil imidlertid ta tid før både beboere og utbygger Knut Flakk får et svar.

Minst et halvt års behandlingstid
Seniorrådgiver i departementet, Hilde Greve Mo, opplyser til Nett No at uløste innsigelsessaker i stor grad avhenger av sakens omfang og kompleksitet.

– Som et minimum må det regnes med seks måneders behandlingstid fra departementet får oversendt saken fra statsforvalteren, legger hun til.

Det vil bli gjennomført befaring, møte med partene og innhentet uttalelser fra andre departement.

Kommunstyre sula avstemming foto marius 11
STORT FLERTALL: Bare åtte kommunestyrepolitikere fra Ap, SV og Venstre reiste seg for å stemme mot forslaget om å gi grønt lys for reiselivsprosjektet på tirsdag. Foto: Marius Rosbach

Har avvist 14 av 34 saker
Da Sunnmørsposten i forkant av kommunestyret sin avgjørelse, spurte om statistikk for hvor ofte departementet overkjører innsigelser fra statsforvalteren.

Av 34 saker Støre-regjeringa har behandla, er ti saker blitt godkjent slik kommunestyrene hadde vedtatt, og ti saker fått en mellomløsning. Med andre ord er statsforvalterens protester tatt til følge i 14 saker.

Vurderinga til departementet går i første rekke ut på å vurdere om vedtaket til kommunestyret om å gi grønt lys til gondolbane, er i så stor konflikt med nasjonal, eller vesentlige regionale interesser protestene bør tas til følge.

Kan tidligst stå i 2028
Prosjektleder Terje Devold i Flakk Gruppen tror utbyggerne har en sterk sak hos departementet. Han viser til at både kommunestyret i Sula og fylkesutvalget i Møre og Romsdal ga grønt lys med store flertall.

Etter at det eventuelt er gitt grønt lys fra politisk hold, trenger utbyggerne trolig rundt tre år på seg til en gondolbane kan stå ferdig.

– Byggeperioden er anslått til to år, og i forkant av det vil vi trolig trenge ett år til prosjektering og anbudsarbeid, sier Devold til Nett No.

– Vår tidsplan er en politisk avgjørelse i 2025, avgjørelse om byggestart i 2026 og at gondolen er ferdig i 2028, legger han til.

Knut Flakk foto Marius Rosbach 11
KJEMPEINVESTERING: Knut Flakk sine planer om å bygge gondolbane til toppen av Sulafjellet kan bli den største reiselivsinvesteringa i regionen noen gang. Foto: Marius Rosbach

Prislapp på 700-900 millioner
Det var i 2020 Knut Flakk første gang presenterte planene om en gondol fra Devold-fabrikken i Langevåg til toppen av det 727 meter høye Rundehornet.

Den gang var prisen anslått til 400 millioner kroner. I dag regner utbyggerne med at prisen kan bli det dobbelte og har brukt anslag fra 700 til 900 millioner.

Det vil i tilfelle utgjøre den største reiselivsinvesteringen i regionen noen gang.

– Når vi regner på omsetning, driftskostnader og kapitalbehovet, så er vi veldig trygge på investeringsnivået, sa Devold til Nett No i forkant av kommunestyret sitt ja.

Live molvaer foto karoline 111
IKKE GITT OPP: : Gondolmotstander Live Molvær setter sin lit til at departementet setter ned foten for gondolbane til Sulafjellet. Hun tror reiselivsprosjektet kan gjøre at Sula blir et sted å besøke, fremfor å bosette seg. Foto: Karoline Prytz Berset

Tror på økonomisk vekst
Under tirsdagens kommunestyremøte stemte 21 mot 8 for å gå videre med områdeplanen. Frp, KrF, Sulalista og Høyre sine representanter stemte ja. Ap, SV og Venstre stemte nei.

Tilhengerne la i stor grad vekt på mulighetene for økonomisk vekst for lokalsamfunnet, men også tilgang til fjellet for større deler av befolkningen.

Motstanderne mener usikkerhetene er for mange og de negative konsekvensene for store for beboere, naturmangfold og friluftsinteresser.

Bakgrunn:

Se hvordan Flakk Gruppen presenterer gondolsatsinga:

Publisert: 30.06.2024 05:00

Sist oppdatert: 30.06.2024 07:16

Mer om