Arsmote Sor Nores Fiskarlag 2023 1
VIL BEHOLDE FISKARLAGET: Havfiskeflåtens organisasjon, Fiskebåt, vurderer utmelding om de ikke får større innflytelse i Norges Fiskarlag. Sør-Norges Fiskarlag vil beholde Norges Fiskarlag og kommer til å vedta det når medlemmene samles til årsmøte 31.oktober. Nøkkelen ligger hos Nord Fiskarlag, som skal ha sitt årsmøte i midten av oktober. Foto: Sør-Norges Fiskarlag.
Synspunkt

Vi vil beholde Norges Fiskarlag

Det viktigere enn noen gang at medlemmene i Noreg Fiskarlag står samlet, og søker løsninger i fellesskap, skriver ledelsen i Sør-Norges Fiskarlag.

Av daglig leder Janita Arhaug og styreleder Terje Eriksen i Sør-Norges Fiskarlag

Høsten er her. Det syder av aktivitet på sjø og land. Små og store fiskefartøy inn og ut fra havnene. Fisk som leveres til fiskemottakene. Med seg tilbake på havet tar fartøyene drivstoff, mat og utstyr som de trenger i fisket. Denne aktiviteten er en viktig del av kystsamfunnene, og fiskeflåten bidrar sterkt til å opprettholde både lokal sysselsetting og eksportinntekter til sjømatnasjonen Norge. Men alt er ikke bare fryd.

De siste årene har vært preget av motgang for fiskerinæringen. Kvoterådene for viktige arter som torsk, hyse og blåkveite har vært nedslående. Det samme har kvotene for reker i Skagerrak og Nordsjøen. Marine verneplaner, fredningsområder for hummer, og konflikter om bruk av fiskeriområder har satt press på fiskerne. Samtidig har det vært en pågående intern debatt og uenighet rundt kvotemeldingen blant medlemslag i Norges Fiskarlag, noe som har preget 2024. Utfordringer som gjør det viktigere enn noen gang å stå samlet, og søke løsninger i fellesskap.

Samlet mål
Med 32 lokallag på strekningen fra Smøla i nord til svenskegrensen i sørøst, representerer Sør-Norges Fiskarlag både små sjarker og store havgående fartøy. Noen fisker alene langs kysten, mens andre har mannskap på opptil tretti personer om bord på større fartøy. Dette gir vårt medlemslag en bredde som speiler de ulike utfordringene fiskerne står overfor, noe som gjør arbeidet i Sør-Norges Fiskarlag krevende, men også givende. Våre tillitsvalgte og ansatte står på for å ivareta medlemmenes interesser. Evnen til å håndtere en variert hverdag med mange forskjellige saker er god å ha.

Utfordringer i kø
Fiskerinæringa har et spesielt ansvar for å ta vare på havet og fiskeriressursene. Nettopp derfor er Sør-Norges Fiskarlag en viktig høringspart for mange. Utover vanlige fiskerireguleringssaker uttaler vi oss om en rekke arealkonflikter og miljøsaker som søknader om utbygging av havvind og oppdrettsanlegg. I tillegg må vi også forsvare våre interesser mot «miljøvernere» som mener at fiskerne ødelegger havbunnen og fisker opp alt i havet.

Vi samarbeider på tvers av både medlemslag og organisasjoner, og vi ser at de sakene vi arbeider mye med her sør også vil bli utfordrende lengre nord og for hele fiskerinæringa. Vi må være på vakt. Bidra med kunnskap, og tilegne oss ny kunnskap. Men vi må også prioritere hvilke saker vi skal bruke tiden vår på, for vi har begrenset med ansatte, tid og økonomi.

Å ivareta våre medlemmer er det viktigste i vårt arbeid. Om våre medlemmer er på en liten reketråler i Oslofjorden eller på en stor pelagisk tråler som fisker makrell langt ut i havet, - er de alle like viktige for oss i Sør-Norges Fiskarlag. Våre medlemmer gjenspeiler bredden av fiskere, akkurat slik formålet med Norges Fiskarlag er, å ivareta alle landets fiskere. Dette er vi stolte av.

Fiskarlaget i våre hjerter
I 2026 er Norges Fiskarlag 100 år. Tenk på det! Våre medlemmer har slått ring rundt Fiskarlaget i snart hundre år. I vår tid har fiskebestander kollapset, rederi har gått konkurs og mannskap har mistet jobbene sine. Fiskarlaget har stått solid og bidratt til løsninger i slike vanskelige perioder. Vi må fortsatt mobilisere. Stå sammen. Tenke langsiktig. Til tross usikre tider for viktige fiskebestander, trusler om arealbeslag av fiskefelt og høyt avgiftsnivå så skal vi holde oss konstruktive og se etter løsninger i fellesskap.

I styret til Sør-Norges Fiskarlag har vi aktive fiskere. Noen eier fartøyet de jobber på, andre er mannskap. Enkelte på store fartøy, noen på små. Slik er det også i våre lokallag langs kysten. Driftige og stolte fiskere som hver for seg har sitt å stri med. Hos oss står de sammen. Fellesskapet gir styrke. De er valgt inn av vårt årsmøte som har gitt dem tillit til at de ivaretar fiskernes interesser og ser helheten av vår næring.

Blant våre ansatte har vi unge fremoverlente rådgivere, og seniorer med fantastisk kunnskap til historien og detaljer. Vi kobler ulike synspunkt, og er langt fra enig i alt. Det går fint.

Vi snakker sammen. Diskuterer og har våre uenigheter, med respekt for hverandre. Vi anerkjenner ulikhetene oss imellom og har tillit til at vi finner de beste løsningene sammen. Vi finner kompromiss og jobber for helhetlige løsninger som kommer hele næringen til gode. Slik vi har gjort det i hundre år. Derfor får våre vedtak gjennomslag. Ofte. Ikke alltid. Nok til at vi stoler på at vår organisasjonsmodell er riktig for oss. Dette er vår identitet og vår styrke.

Tillit er grunnleggende
Fellesskapet har vært nøkkelen til Fiskarlaget suksess helt siden opprinnelsen. I det siste har det vært mye snakk om tillit mellom medlemslagene i Norges Fiskarlag. Vi i Sør-Norges Fiskarlag har hatt tillit til at de to øvrige medlemslagene gjør sine valg basert på hva som tjener deres lag best. Den samme tilliten forventer vi at de skal ha til oss i Sør-Norges Fiskarlag. Det er sammen vi er best!

Publisert: 27.09.2024 16:27

Sist oppdatert: 28.09.2024 05:56

Mer om