– Å ha det gøy er fullstendig undervurdert
Oljefondsjefen kom med gode råd til studenter i Ålesund. Han vil se mer «tæl» hos de unge.
Mange studenter tok seg tid til å høre hva oljefondsjef Nicolai Tangen hadde på hjertet da han torsdag besøkte NTNU i Ålesund.
Etter en kort historieleksjon om oljefondet kom han med en konkrete råd om hva han mener studentene bør legge vekt på når de skal ut i arbeidslivet.
Et av hovedpoengene er viktigheten av å faktisk like det man gjør.
– Det å ha det gøy er fullstendig undervurdert, sa Tangen.
Når du ler, så er alle like – og du bryter du ned hierarkier
– Når du ler, så er alle like
Han fortalte hvordan oljefondet først fikk strategidokumentet i retur fra finansdepartementet, da de førte opp å ha det gøy som er mål. Men Tangen stod på sitt – og fikk viljen sin.
– Når du ler, så er alle like – og du bryter du ned hierarkier, la han til.
Å vise at du har humor kan være en utfordring om man befinner seg i et jobbintervju, og nervene spiller inn. Det er likevel mulig å vise at man ikke tar seg selv så høytidelig på andre måter.
En av de beste CV-ene Tangen hadde sett, var for eksempel en jobbsøker som avsluttet med å skrive at han var en «patetisk golfspiller».
Savner mer «tæl» hos unge
Oljefondsjefen brukte det engelske uttrykket «grit» for å beskrive det han savner mest hos yngre generasjoner. Tangen omtalte det som motstandsdyktighet, men det kan også beskrive pågangsmot eller «tæl» – gjerne i møte med utfordringer.
– Det er fordi foreldrene har gått foran og tatt vekk en del problemer, sa Tangen.
Han mener noe av det mest interessante egenskapene hos en jobbsøker, er hvordan vedkommende har kommet seg gjennom problemer som har oppstått.
Selv fikk Tangen råd om å alltid gå for det vanskeligste valget – noe han hadde fulgt i årene etterpå.
– Utfordringer gir muligheter til å lære, påpekte han.
Intervjuer toppledere i egen podcast
Nicolai Tangen er ivrig tilhenger av livslang lærling og mener Microsoft-gründer Bill Gates er et eksempel til etterfølgelse.
Tangen fortalte hvordan han selv har lært mye ved at oljefondet lager sin egen podcast – der han har intervjuet Gates og andre toppledere.
Når studentene skulle ut i arbeid, rådet han dem til å finne en arbeidsgiver som virkelig er villig til å gjør en innsats for å lære dem opp.
Å knytte kontakter i ulike miljø, var et annet råd. Han mener det er like viktig å snakke drosjesjåfører og kelnere, som toppledere.
– Vær nøye med å snakke med alle du treffer, og alle typer mennesker, la han til.
Studentene kjente seg igjen
Trioen Patricia Larsen, Jenny J. Panzer og Inga Røhnebæk var blant tilhørerne og de likte budskapet fra oljefondsjefen.
– Jeg opplever at generasjonen som er på vei inn i arbeidslivet nå, er veldig på linje med det Tangen forteller, forteller Larsen.
Panzer og Røhnebæk forteller at nettopp det å ha det gøy, er noe de har lagt stor vekt på i arbeidet med Næringslivsutvalget, en frivillig studentorganisasjon ved NTNU Ålesund.
Venninnene har allerede startet i jobb ved siden av studier, og kjente seg godt igjen i et annet poeng oljefondsjefen kom med: Behovet for tilbakemeldinger hos yngre.
– Det er noe jeg kjenner meg igjen i. Jeg liker å få vite at jobben jeg gjør er riktig, forteller Røhnebæk.
Publisert: 25.05.2023 13:47
Sist oppdatert: 25.05.2023 18:19