Arnfinn Ingjerd montasje
VENTER HANDLING: Kommer Ap inn i regjeringskontorene etter valget venter Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest at ord raskt blir omsatt til handling.
Nytt

Ap-støtte fra Maritimt Forum

Arbeiderpartiets planer om mer aktiv næringspolitikk og økt pengebruk for å støtte næringslivet slår an hos Maritimt Forum.

03.06.2021

- Maritimt Forum har etterlyst en motkonjunkturpolitikk i den krevende situasjonen som maritim næring står i. Vi er derfor langt på vei tilfreds med vekstplanen. Her er flere tiltak for å styrke maritime verdikjeder, for hydrogen, for mineralutvinning også til havs, havbruk og ikke minst havvind, sier daglig leder Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest i en pressemelding.

Maritimt Forum er en interesseorganisasjon for bedrifter og arbeidstakerorganisasjoner i maritim bransje og omfatter blant annet verft, rederier og utstyrsleverandører.

Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal la onsdag frem dokumentet «Vekstplan for Møre og Romsdal», der partiet forteller hvilken næringspolitikk det vil føre etter et eventuelt regjeringsskifte til høsten.

Ett viktig stikkord er aktiv næringspolitikk, der det blir sterkere politiske prioriteringer av hvilke bransjer og bedrifter det skal satses på og hvilke mål som skal nås.

Etter oljeprisfallet i 2024 og nedturen for offshorerederiene etterpå har store deler av maritime bransje slitt med lav etterspørsel og svak lønnsomhet. Bygging av mindre cruise- og ekspedisjonscruise-skip fyllte opp ordrebøkene hos de store verftene, men da koronakrisen kom stoppet også cruiserederiene å bestille skip.

Kommer næringen i møte
Maritimt Forum har arbeidet for bedre støtte- og stimuleringstiltak til maritime bedrifter, og mener Arbeiderpartiets planer kommer næringen i møte.

- Flere av de aktivitetsfremmende tiltakene som Maritimt Forum har foreslått det siste året, finner vi igjen i vekstplanen. At Ap blant annet vil etablere en grønn pakke for ombygging av skip, vil ha mer til resirkulering av offshorefartøy og en raskere realisering av gryteklare offentlige eide skip er positivt. Dette er tiltak som vil skape økt aktivitet ved flere av de større verftene. Tiltakene kan også bidra til at offshorerederiene kan komme seg igjennom krisen og få en mer bærekraftig framtid, skriver Ingjerd i pressemeldingen.

Vil ha mer
Ingjerd er likevel ikke helt fornøyd.

- Vi etterlyser bedre finansieringsordninger for bygging ved norske verft. Dette er en lavhengende frukt som heller ikke Ap griper. Andre eksportnæringer har bedre finansieringsordninger enn verftene og det er urimelig.

Han venter rask handling om Ap kommer i regjering etter valget

- Det er nå deler av næringen trenger drahjelp fra staten for å komme seg over bølgedalen. Det er nødvendig for at offshorerederiene og verftene skal være med på den veksten alle ser kommer i havrommet, skriver Ingjerd.

Les saker frå NHO Møre og Romsdal si valutspørring under

Publisert: 03.06.2021 08:34

Sist oppdatert: 03.06.2021 09:23