Sverre Søraa foto Ogne
SEIER: Coast Seafood og toppsjef Sverre Søraa har fått medhold i retten. Blom Fiskeoppdrett har begynt å levere fisk til lakseeksportøren Coast Seafood igjen. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Coast Seafood-seier mot samarbeidspartner

Coast Seafood har ikke underbetalt Blom Fiskeoppdrett, konkluderer voldgiftsretten.

25.03.2022

Lakseeksportøren Coast Seafood i Måløy og oppdrettselskapet Blom Fiskeoppdrett i Hordland inngikk i 2014 en avtale om at Coast Seafood skulle ta seg av salget av all fisken Blom Fiskeoppdrett produserte.

Blom Fiskeoppdrett stoppet i 2020 å levere fisk til Coast Seafood, og beskyldte eksportselskapet for å ha betalt underpris for fisken i flere år. Coast Seafood avviste beskyldningene og krevde at Blom Fiskeoppdrett gjenopptok leveransene.

Saken gikk til en voldgiftsdomstol, som 4. mars i år avsa en dom som gav Coast Seafood medhold på alle punkter, skriver nettavisen Ilaks.

– Vi er fornøyd med at voldgiftsretten har gitt oss fullt medhold. Retten har konstatert at vi ikke har betalt underpris til Blom Fiskeoppdrett, og bestemt at Blom må etterleve forpliktelsene i salgsavtalen og selge all sin produksjon til oss slik avtalen krever, sier Coast-sjef Sverre Søraa til iLaks.

Blom har gjenopptatt leveransen av laks til Coast Seafood, men er skuffet over dommen.

"Blom er svært skuffet over utfallet i voldgiftsdommen. Voldgiftsretten presiserer at det ikke kan gis noe entydig svar på om prisingen i enhver transaksjon mellom Blom og Coast har vært markedsmessig, slik salgsavtalen mellom partene krever. Voldgiftsretten holder også åpen muligheten for at det kan ha forekommet uregelmessigheter: «Det kan heller ikke utelukkes at en eventuell mindrepris kan skyldes at Coast ved en eller flere anledninger har misligholdt sin lojalitetsplikt overfor Blom.» At voldgiftsretten i en slik situasjon velger å gi dom for at pliktene etter salgsavtalen er overholdt, er vanskelig å forstå.", skriver daglig leder Øyvind Blom i Blom Fiskeoppdrett til Ilaks.

Flere konflikter
Selv om dommen er falt i det som er utgangspunktet for konflikten er ikke striden mellom Coast Seafood og Blom Fiskeoppdrett over.

Coast Seafood eier en tredjedel av Blom Fiskeoppdrett og mener majoritetseierne, Blomfamilien, har brutt aksjonæravtalen i Blom Fiskeoppdrett. Etter Coast Seafoods syn er aksjonæravtalen brutt ved at Blomfamilien avtalte å få etablert et driftssamarbeid med Firda Seafood Group og Blom Fiskeoppdrett.

Coast Seafood mener avtalen er eit brudd på aksjonæravtalen i Blom Fiskeoppdrett, og at Coast Seafood har rett til å legge ned veto mot avtalen om driftsamarbeid. (Driftsamarbeidet og forslag om styreplass for Firda Seafood Group-representanter er stoppet inntil videre, i en tidligere rettsak).

Coast Seafood krevde i en rettsak som nettopp er holdt i tingretten at retten bekrefter at Coast Seafood har vetorett, at avtalen om driftssamarbeid med Firda Seafood Group er rettsstridig og at motparten er erstatningsansvarlig for tapet Coast Seafood har lidd. (Coast Seafood krever ikke erstatning i denne rettsaken, bare at at motparten blir kjent erstatningsansvarlig). Dommen i saken er ikke klar.

Publisert: 25.03.2022 15:30

Sist oppdatert: 13.01.2023 11:02

Mer om