Wavefoil vinge Foto Wavefoil 22
LEVER VIDERE: Wavefoil gikk konkurs, men ideen om de inntrekkbare vingene blir tatt videre etter at boet ble kjøpt opp av Oslo-selskapet Eitzen Rederi. Foto: Wavefoil
Nytt

EU-smell etter Wavefoil-konkurs

Tapte drøyt 21 millioner. IP Huse og Adviso blant kreditorene.

Marius Rosbach
10.10.2024

Arbeidet med konkursen etter selskapet Wavefoil er ferdig etter at Møre og Romsdal tingrett denne uka tok boet opp til slutning. Det viser at kreditorene satt igjen med smuler av sine opprinnelige krav. 

Papirene fra tingretten viser en dividende – utbetaling til kreditorene – på knappe 0,96 prosent til de uprioriterte kravene på til sammen 22 millioner kroner. 

I sluttberetningen fra bostyrer Anne Hovde kommer det fram at ett krav EU-programmet Esmea, på 21,15 millioner utgjør storparten av kravene. 

Kravet stammer fra den gang selskapet fikk støtte fra EU-programmet til å videreutvikle og demonstrere inntrekkbare baugfoiler på båter. 

Flere lokale tap
Blant de øvrige kreditorene på lista er IP Huse med et betydelig mindre beløp – knappe 360.000 kroner. Av dette ble det innstilt på at de får dekket drøyt 3400 kroner av boet. 

Utstyrsleverandøren som innledet samarbeid med Wavefoil om montering av de største baugfoilene Wavefoil lagde. 

Advokatfirmaet Adviso var også på kreditorlista, og får dekket 305 kroner av sitt kra på knappe 32.000 kroner.    

Bostyrer får et salær på 171.124 kroner etter å ha brukt 96 timer på arbeidet med konkursen – en tidsbruk og beløp tingretten godtar i kjennelsen datert mandag. 7. oktober. 

Sammensatt årsak til konkursen
Årsaken til konkursen er sammensatt, konkluderte bostyrer Anne Hovde i sin første rapport til Møre og Romsdal tingrett.

Hun pekte på at årsaken snarere var det faktum av at produktet var avhengig av et marked i oppsving, «enn viljen og evnen til å skape interesse for et gründerprodukt som trolig kommer til å få gjennomslag om noen år».

Det totale kravene i boet var da på bare rundt 1,7 millioner kroner, og bostyrer mente det var utsikter til en «pen dividende» - utbetaling - til kreditorene. I ettertid ble boet kjøpt opp av Eitzen Rederi i Oslo. 

Publisert: 10.10.2024 11:54

Sist oppdatert: 10.10.2024 20:35

Mer om