Mari Larsen Sæther forretningsutvikler 111 foto privat
ÅLESUND: Mari Larsen Sæther jobber for å skape «reinere avfallsstrømmer» og å få bedre oversikt over mengde og kvalitet. – Da kan vi koble på aktører med behov for disse ressursene, sier hun. Foto: Privat
Nytt

Fant nettverk gjennom studier

Etter at Mari dro ut for å studere, knytta hun bånd som gjorde at jobb i hjemtraktene ikke ble aktuelt med det første.   

Marius Rosbach
02.01.2022

Denne artikkelen er publisert i årets NETT NO-magasin, som har rekruttering som tema. Klikk for å lese heile magasinet digitalt.

Bare for å ha sagt det med en gang: Mari Larsen Sæther (24) skulle gjerne bodd og jobba i Ålesund.

– Jeg er glad i fjord og fjell og skulle gjerne hatt muligheten til å spise taco med familien på fredagskvelden, forteller hun.

Livet har gjort at hjembyen så langt ikke har vært et alternativ, etter at hun reiste til Bergen og Norges Handelshøyskole for studier. I dag jobber hun for det bergensbaserte selskapet Carrot i Oslo.

Ble gründer som 16-åring
Mari får likevel med seg hva som skjer i Ålesund, og trekker fram oppstarten av Framtidslaben som positivt. Hun tror at Kari Aina Eik - som leder FNs arbeid med smarte byer – har helt rett i at slik aktivitet kan gjøre at flere flytter tilbake til byen etter studier andre plasser i landet.

– Jeg opplever at folk vil være der ting skjer, og at de vil være med å dra verden i rett retning, sier 24-åringen.

Ålesundskvinna ble gründer som 16-åring, da hun var med å starte opp selskapet Lett på Kroken. De starta som en ungdomsbedrift, og har solgt godt over hundretusen søppelkroker til renovasjonsselskap over hele landet.

(saken fortsetter under)

Mari Larsen Sæther forretningsutvikler 33
LEDESTJERNE: I Carrot samler Mari informasjon om hvem som kaster hvor mye av ulike avfallstyper, og motiverer til adferdsendring ved å gi forbrukere innsikt i egne resultater. Tidligere i år ble hun trukket fram som «ledestjerne» i Dagens Næringslivs artikkelserie på temaet. Foto: Marius Rosbach
Du kan vel si at det «balla» på seg, etter at jeg møtte spennende folk
Mari Larsen Sæther

Oslo ble et naturlig valg
Mari reiste til studier i Bergen for «å få den beste verktøykassa», for å utvikle sitt eget gründerselskap. Men før hun var ferdig med utdanninga, hadde hun fått tilbud om jobb i Carrot i Bergen.

– Du kan vel si at det «balla» på seg, etter at jeg møtte spennende folk gjennom et forskningsprosjekt på bærekraft der selskapet Carrot var med. Så «endte jeg opp» i Oslo når de skulle starte opp her, forteller hun.

Det var samtidig et helt naturlig valg med venner som flyttet samme vei, og en kjæreste fra Østlandet.

– Mange NHH-studenter reiser til hovedstaden. Det er nok lett for mange å følge den strømmen. Også tror jeg det er viktig med et profesjonelt nettverk, hvor du kan møte likesinna, forteller Mari.

Klikk her for å les heile NETT NO-magasinet

Fra feltarbeid til foredrag
Carrot samler informasjon om hvem som kaster hvor mye av ulike avfallstyper, og motiverer til adferdsendring ved å gi forbrukere innsikt i egne resultater. Mari har en variert arbeidsdag som forretningsutvikler. Den ene dagen kan hun stå i avfallsrommet til et kjøpesenter og kartlegge hvordan de jobber med å sortere.

– Det å være forretningsutvikler er som å være litt «potet» - at man brukes til forskjellige oppgaver. Jeg holder også foredrag om hvorfor teknologien er viktig for å skape en sirkulær økonomi, forteller hun.

Om hun må trekke fram én hovedutfordring, peker Mari på at for mange produkter lages slik at de ikke kan tas fra hverandre. Hun tror på krav til produsentene og belønning til forbrukere som er flinke til å sortere.

Publisert: 02.01.2022 06:00

Sist oppdatert: 01.01.2022 21:28

Mer om