Erlend Haugsbø foto Hyperthermics
NYE MEDEIERE: - En god match, mener Hyperthermics-sjef Erlend Haugsbø om emisjonen. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Oppdrettspenger inn i Hyperthermics

Storaksjonæren i oppdrettselskapet Måsøval satser på Hyperthermics-teknologien.

16.06.2022

Det er Måsøval Eiendom og investeringsselskapet Farvatn Private Equity som er de nye medeierne i Hyperthermics etter kapitalutvidelsen NETT NO skrev om i forrige uke.

Eksisterende eiere, sammen med Måsøval Eiendom og Farvatn Private Equity, skjøt inn tilsammen 45 millioner kroner i ny egenkapital i selskapet.

Kapitalutvidelsen verdsetter selskapet til i underkant av 200 millioner kroner, like over verdsettelsen da blant andre Halsebakkfamiliens investeringsselskap Ronja Capital II kom inn på eiersiden i 2021, ifølge daglig leder Erlend Haugsbø.

Etter emisjonen har Farvatn 9 prosent eierandel og er fjerde største aksjonær, mens Måsøval eier rundt 2,2 prosent av aksjene i selskapet.

De tre største aksjonærene etter kapitalutvidelsen er Vardar Holding med 19,5 prosent (hadde 21,6 prosent eierandel før emisjonen), Ronja Capital II med 15,3 prosent (16,3%) og Hyperthermics Holding 13,2 prosent (16,7 %).

- En god match. Både Farvatn og Måsøval er engasjert i akvakultur og fiskeoppdrett, sier Hyperthermics-sjef Erlend Haugsbø om de nye medeieren, i en pressemelding.

Kjøpte Vartdal Gruppen
Måsøval Eiendom eier 70 prosent av aksjene i Måsøval-konsernet, som i fjor kjøpte oppdrettselskapet Vartdal Gruppen på Vartdal for 1,5 milliarder kroner.

Måsøvalkonsernet har hovdekontor på Frøya. Måsøval Eiendom er eid av medlemmer av Måsøvalfamilien.

Farvatn Private Equity er et familieid investeringsselskap med ekteparet Kristin og Johan Odvar Odfjell i spissen.

Bakteriar under trykk
Ideen bak Hyperthermics er å bruke bakteriekulturer som arbeider under trykk og høy temperatur til å få fart på nedbrytingen av biologisk materiale, slik at produksjonen av biogass går raskere.

Underveis er ideen videreutviklet til å også utvinne andre produkt gjennom prosessen, slik som i det kommende anlegget til Hofseth Aqua. Der skal fiskeslam ved hjelp av bakteriar omdannes til proteinmel, biogass og biogjødsel.

Biogass blir laget av nedbrytingen av biologiske materiale og kan brukes som energikilde på lik linje med naturgass fra olje- og gassutvinning. Gassen blir regnet som nøytral med hensyn til CO2-utslipp fordi den er basert på biologisk materiale, der gassen inngår i et kretsløp og ikke tilfører atmosfæren ekstra CO2.

Publisert: 16.06.2022 08:11

Sist oppdatert: 16.06.2022 10:11

Mer om