Fra Eldreombudet til GATH
Oppdrettsnettverket ville ha noen som forstår seg på politikk. Valget falt på Bente Lund Jacobsen.
Skatt og andre rammevilkår, utvikle det kommersielle og teknologiske samarbeidet mellom medlemmene - og utvide organisasjonen, også til utlandet.
Dette er de tre hovedoppgavene Bente Lund Jacobsen skal arbeide med når hun fra 1. august i år blir første daglige leder for GATH-nettverket - en samling bedrifter i og rundt oppdrettsbransjen.
- Jeg ser på GATH som en fremoverlent og rett satsning på samarbeid og utvikling av næringer innenfor havbruksbransjen. Nå får jeg muligheten til å være med på denne satsingen og samtidig arbeide sammen med mange bedrifter jeg kjenner fra tidligere og ikke minst bli kjent med nye, sier Lund Jacobsen i en pressemelding.
Ville ha en klar og tydelig leder
GATH står for Global Aquaculture Technology Hub. Det er et organisasjon av oppdrettsselskap, utstyr- og tjenesteleverandører til oppdrettsnæringen som i dag har hovedtyngden av medlemmene på Nordvestlandet. GATH ble etablert i 2021, opprinnelig med 13 medlemmer.
- Vi var på leting etter en daglig leder som hadde erfaring fra havbruksnæringen, som forstår kraften i å samarbeide, som evner å løfte fram GATH-bedriftenes samfunnsbidrag og samtidig har erfaring i fra å bygge og drifte en forening. Ikke minst var det også viktig å finne en klar og tydelig leder som har forståelse for det politiske apparat for vår næring, sier styreleder Per Helge Devold i pressemeldingen.
Kjenner bransjen
Lund Jacobsen kommer fra stillingen som Eldreombud, en stilling som forsvinner fordi Ap/Sp-regjeringen har nedlagt ombudet som Solberg-regjeringen opprettet i 2020.
Fra 2018 til 2020 var Lund Jacobsen daglig leder i Næringsforeningen Ålesundregionen, der hun blant annet var med på å utvikle bransjeforeningen fro bedrifter knyttet til oppdrettsbransjen - en bransje som GATH springer ut fra.
Før hun kom til næringsforeningen var hun sjef for Mørenot Aquaculture, et datterselskap i Mørenot-konsernet.
Nesten 6000 ansatte
I fjor hyret GATH inn Menon Economics for å analysere størrelsen og ringvirkningen fra selskapene på Nordvestlandet som leverer varer, utstyr og tjenester til oppdrettsselskapene.
I hele Møre og Romsdal er det 5750 sysselsatt i oppdrettsbransjen. Cirka 3700 er ansatt i selve oppdrettsbedriftene og 2000 er ansatt hos tjeneste- og utstyrsleverandører.
De samlede ringvirkninger fra aktiviteten i GATH i 2020 er beregnet nær 2400 sysselsatte, som er summen av egne ansatte og leverandører til GATH-bedriftene. Nesten 2000 av de jobbene er i Møre og Romsdal.
Vil vokse til utlandet
GATH-bedriften, medregnet ringvirkninger, hadde en verdiskaping på 3,6 milliarder kroner i 2020, ifølge Menons beregninger.
Ålesund er tyngdepunktet for GATH-bedriftene. Over 2,2 milliarder av GATH-bedriftenes samlede direkte og indirekte verdiskaping skjedde i Ålesund.
De opprinnelige 13 medlemmene er i dag blitt dobbelt så mange. Planen er videre vekst, også i utlandet. Den første avdelingen av GATH utenfor Norge blir trolig Skottland, ifølge styreleder Per Helge Devold i GATH.
Samlet bransjen
I starten av september 2022 samlet GATH 300 deltagere i sin første internasjonale konferanse, i Ålesund. Planen er å arrangere en ny konferanse i 2024.
Stemningen og forventningen til utviklingen i markedet for bedriftene i oppdrettsbransjen, deriblant GATH-bedriftene, var høy da GATH-konferansen gikk av stabelen i fjor.
Det endret seg brutalt i slutten av september 2022, da regjeringen varslet en grunnrenteskatt på oppdrettsselskapene som driver i sjø. Investeringer for milliarder ble avblåst eller satt på vent. Det er fortsatt status, mens bransjen fortsatt venter på hvordan skatten blir.
Publisert: 24.03.2023 09:01
Sist oppdatert: 24.03.2023 09:01