Godtar ikke at fiskeriet fortrenges
Føre-var-prinsippet må gjelde i vurderinga av mineralvirksomhet på havbunnen, mener Fiskebåt.
Regjeringa utfører i disse dager en høringsrunde på et forslag til konsekvensutredningsprogram for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel.
Interesseorganisasjonen Fiskebåt skriver i sitt høringssvar at føre-var-prinsippet må være førende i arbeidet.
I høringsbrevet til Olje- og energidepartementet skriver Fiskebåt at en på prinsipielt grunnlag ikke vil akseptere etablering av nye næringer, hvis etableringene fortrenger fiskernes historiske rett og adgang til fiskefeltene.
Uroa for påvirkning av fiskens vandringer
Fiskebåt viser til at etablering av andre næringer må ivareta hensynet til viktige gyte- og oppvekstområder for fisk, og at det i denne sammenheng legges til grunn en streng føre var tilnærming som ivaretar de ulike fiskeartenes biologiske forutsetninger og evne til reproduksjon og mattilgang.
– Etableringer må heller ikke på en negativ måte forstyrre fiskens naturlige vandringsmønster, da dette vil kunne få store negative konsekvenser for både land og flåteleddet, heter det høringssvaret til departementet.
Ved tvil må fiskeriet gis forrang
Fiskebåt påpeker i sitt svar at det i forbindelse med etablering av nye næringer må stilles krav om at disse må være samfunnsøkonomiske lønnsomme.
- I denne sammenheng er det viktig å fremheve fiskerinæringens viktige rolle som bærebjelke for bosetning og verdiskapning langs kysten, samt verdiskapning og ringvirkningene næringen har i et nasjonalt perspektiv. Ved eventuelle interesseavveininger må derfor fiskerinæringen gis forrang, skriver Fiskebåt i høringssvaret.
Har funnet betydelige forekomster
Målet med konsekvensutredningen er å finne ut hvilke virkninger en eventuell åpning for mineralvirksomhet kan føre til.
Oljedirektoratet har utarbeidet et kart over områdene hvor de mener det er økonomiske interessante forekomster.
Blant annet gjennom et tokt med Island Offshore-skipet Island Valiant, er det avdekket sulfidforekomster og manganskorper, med et høyt innhold av kobber, sink og kobolt. Om de optimistiske anslagene for den nye næringa slår til, vil det trolig bli behov for maritimt utstyr for flerfoldige milliarder kroner.
Publisert: 01.03.2021 09:19
Sist oppdatert: 03.01.2022 13:17