Interesse for kunstig intelligens gir vekst
Viktig å begynne i rett ende, mener sjefen for it-selskapet Miles Ålesund - som har vokst kraftig siste året.
I fjor etablerte it-konsulentselskapet Miles seg i Ålesund med Irene Mjelde som daglig leder. Allerede etter ett år kan avdelinga notere seg for solid vekst og gått fra én til åtte ansatte.
– Det er vi godt fornøyd med, sier Mjelde til NETT NO.
Kunstig intelligens er blant vekstområdene og forrige uke arrangerte it-selskapet seminar om temaet i samarbeid med advokatfirmaet Kvale.
Viktig å starte i rett ende
Utviklinga på området er trukket fram som en av de viktigste omveltningene samfunnet står ovenfor av verdens fremste teknologer. På seminaret på Pir i Ålesund var bedrifter invitert for å høre både om mulighetene og hvilke lovverk de bør kjenne til.
Mjelde mener det er viktig å begynne i rett ende når et selskap vurderer hvordan de skal forholde seg til kunstig intelligens – eller AI (forkortelse for engelske artificial intelligence, journ. anm.).
– Veldig mange virksomheter er ikke i posisjon til å ta i bruk AI i dag. De har rett og slett ikke infrastrukturen som trengs. Da må vi først hjelpe dem til å etablere en dataplattform i bunnen, sier hun.
Flere kan bruke eksisterende data
Miles Ålesund-sjefen peker på at en del bedrifter allerede har data tilgjengelig, men den er ustrukturert, og må bearbeides for å kunne nyttiggjøres.
– Det er viktig at man ikke bare hopper på en «hype», men det ligger det store muligheter for mange bedrifter på dette området, sier hun.
– Jeg tror det er avgjørende å få temaet inn i styrerommene og begynne å se på en strategi for veien videre. Kanskje er det mulig å koble dataene i bedriften til chat-GPT og starte utforskingen derfra, sier Mjelde.
Forutså markedet for shippingselskap
Fordi mye av oppdragene er forretningskritiske, er Mjelde forsiktig med å nevne navn på lokale kunder.
Blant nasjonale kunder er nyhetsbyrået NTB som har fått hjelp til å skrive artikler basert på boligstatistikk, mens Ruter har fått hjelp med å utvikle selvkjørende busser. Rederiet Western Bulk er en tredje kunde de har jobbet med.
– Der var vi inne for å forutse hvordan markedet ville utvikle seg. Da tok vi i bruk det som allerede var av data, og vurderte mulighetsrommet framover, forteller Mjelde.
Får henvendelser fra jobbkandidater
Samtidig som det er stor rift om fagfolk i bransjen, forteller Mjelde at Miles Ålesund nå får henvendelser fra kandidater som gjerne vil jobbe for dem.
– Og de som velger å jobbe for oss, gjør det gjerne fordi de ser at vi står for litt andre verdier enn mange i bransjen, sier hun.
Mer om Miles-konsernet
Miles Ålesund er en del av Miles-konsernet som har sitt utspring i Bergen. Selskapet har også avdelinger i Trondheim, Stavanger, Haugesund, Oslo, Bergen og Innlandet, i tillegg til Litauen.
It-konsulentselskapet har vokst kraftig i flere år. Konsernregnskapet for selskapet Miles Topco viser en omsetning i 2022 på nær 360 millioner kroner. Resultat før skatt endte på 6,4 millioner kroner.
Selskapet hadde ved utløpet av året en egenkapital på knappe 154 millioner og langsiktig gjeld på drøyt 90 millioner kroner.
Faglig autoritet og varme er stikkordene som skal være retningsgivende for virksomheten i Miles. Filosofien til selskapet var også avgjørende for at Mjelde selv ville bli med som daglig leder – eller daglig tjener – som selskapet omtaler lederne sine som.
– Vi så behovet for å være en arbeidsplass med andre verdier, og ville gi næringslivet et slikt alternativ med lokal forankring – samtidig som de får tilgang til nettverket til Miles rundt i landet, legger hun til.
Publisert: 25.09.2023 05:00
Sist oppdatert: 28.09.2023 11:32