Jan Vidar Nalbant Foto LD Studio 11
KLAR TIL Å TA AV: Gründerreisen har vært lang for Bagid og Jan Vidar Nalbant. Nå har de tatt steget over i vekstfasen og flerdoblet produksjon av digitale bagasjelapper. Foto: LD Studio
Nytt

Krevende take-off for Bagid

Da gründerne endelig fikk fart på salget etter pandemikrøll, dukket en ny utfordring opp.

27.12.2022

Det kjennes som en liten evighet siden Bagid-gründer Jan Vidar Nalbant poserte med daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på Vigra-flyplassen i 2018.

Høyre-statsråden fikk teste hvordan det fungerte å reise med den digitale bagasjelappen som gjør at du kan sjekke inn papirløst – og spore kofferten under reisen.

Siden da har Ålesund-selskapet fått kjenne på hvordan uforutsette ting kan komplisere gründerreisen.

– Pandemien gjorde at alt stoppa opp, forteller Nalbant i dag.

Denne artikkelen har tidlegare blitt publisert i NETT NO-magasinet, og er åpen også for ikke-abonnenter. Les heile magasinet her.

God erfaring med krisehåndtering
Etter å ha vært gjennom utfordringer som følge av pandemi, og påfølgende krøll i logistikk- og leverandørkjeder, kom energikrise og invasjonen i Ukraina som ga økte kostnader.

Nalbant og kollegaene har iallfall fått god erfaring med krisehåndtering.

– Vi hadde en periode der vi diskuterte mye fram og tilbake i styret, sier han.

Selv var han aldri innstilt på å gi opp, men er åpen om at de hadde noen uker hvor de vekslet mellom møter med mulige investorer og diskusjoner om styrt avvikling av selskapet.

Vi gikk tomme i et marked som var prega av pandemi og krise
Jan Vidar Nalbant

Gikk tomme etter pangstart
I 2022 var selskapet igjen klart til å ta av med en ny og forbedret utgave av enheten klar for markedet. Da hadde de også landet en viktig Apple-avtale og i mai-juni ble Bagid «versjon 2» lansert.

– Vi fikk en pangstart første uka.

Det viste seg raskt at de ikke hadde produsert nok enheter på lager. Begrensa tilgang på kapital gjorde at de ikke hadde tatt sjansen på å bygge opp et større volum.

– Vi gikk tomme i et marked som var prega av pandemi og krise. Slikt er en utfordring som vekstselskap, sier han.

Jan Vidar Nalbant Torbjørn Røe Isaksen Foto Ogne 11
VIGRA 2018: Jan Vidar Nalbant med daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Den gang sto Ålesund-selskapet klare til å starte produksjonen og hente inn forhåndsbestillinger. Foto: Ogne Øyehaug

Vellykket emisjon
Istedenfor å bruke energi på at ting tok lengre tid enn de håpet på, fant de andre områder å rette fokuset.

– Det var bare å brette opp ermene og jobbe hardere med det vi kunne gjøre noe med, forteller Nalbant.

Resultatet av investorarbeidet som ble lagt ned, ble en emisjon der de hentet inn over 15 millioner kroner i ny kapital fra rundt 500 nye investorer. Det skal de blant annet bruke til å etablere flere salgskanaler og fortsette programvareutviklingen.

– Veien videre er fortsatt lang, men vi håper å gå fra å stå med lua i hånda i møte med flyselskapa - til at de ikke kan fly utan Bagid, sier Nalbant.

Flytter produksjon til Polen
Levering av elektriske komponenter har blitt en utfordring for en rekke bransjer, og løsningen for Bagid ble produksjon i «spotmarkedet». Det er samtidig dyrere.

Nalbant forteller at kostnadene doblet seg i løpet ett år og ventetiden på produktet er på flere måneder.

– Nå flytter vi produksjonen til ulike plasser i Polen, sier han.

Samtidig øker de antallet enheter som lages om gangen.

Nå flytter vi produksjonen til ulike plasser i Polen
Jan Vidar Nalbant

Jobber med å sikre flere flyselskap
Norwegian, Widerøe og Flyr tilbyr passasjerene sine den digitale bagasjelappen, og de jobber med å sikre seg flere slike avtaler.

Samtidig har de inngått partnerskap med BB Computerteknikk i Drammen. Deres teknologi åpner for at det teknisk blir lettere for Bagid å koble seg sammen med nye flyselskap. Slik kan også det internasjonale markedet bli raskere tilgjengelig for Bagid.

Denne artikkelen har tidlegare blitt publisert i NETT NO-magasinet, og er åpen også for ikke-abonnenter. Les heile magasinet her.

Podium

E11/S2 Anne Birte Bjørdal Hanken og Jan-Tore Holen om gründerlivet, oppstart og vekst.

Publisert: 27.12.2022 11:00

Sist oppdatert: 27.12.2022 13:09

Mer om