Stian Bang foto 11
NY ROLLE: Stian Bang har nylig tatt over som daglig leder i Parkly, som har utfordret parkeringsmarkedet med automatiserte løsninger og nye tjenester. Foto: LD Studio
Nytt

Seriegründerens råd for å lykkes

Få har startet så mange selskap at de kan lage diagram som rangerer graden av suksess. Stian Bang har lært mye underveis.

Marius Rosbach
08.10.2022

Det er trolig ikke mange personer på Sunnmøre som har startet flere selskap enn ålesunderen Stian Bang. Noe av de viktigste tingene han har lært, er verdien av salg – og det å være «litt bedre» enn konkurrentene.

Det skal han bruke som daglig leder i parkeringsselskapet Parkly. Mer om det litt senere.

På DNB sitt NXT 2022-arrangement på Pir denne uka fortalte seriegründeren åpent om oppturene og nedturene.

Fra gründer via daglig leder, til salg
Bang er mest kjent for rolla som gründer og daglig leder i it-suksessen Avento. I løpet av året regner selskapet med å runde 100 ansatte, og omsetninga i fjor var på over 110 millioner.

Avento ble i 2019 del av Visma - Nord-Europas største software-selskap. Nylig fikk selskapet nye eiere, da det internasjonale investeringsfondet CVC, kjøpte deler av Visma sin virksomhet.

På Pir fortalte Bang om reisen fra gründer via daglig leder, til salg - og «earn out»-prosessen hvor han brått ble stilt ovenfor et dilemma. En «earn out» innebærer ofte en interessekonflikt mellom selgers ønske om å optimalisere gevinst, og kjøpers målsetting for selskapet.

– Det var en motsetning mellom den kortsiktige tankegangen som eiere, og det som på lengre sikt var til det beste for selskapet. Det var en frustrerende situasjon, forteller han.

Hadde seks friere til Avento
Bang kunne fortelle at de før Visma-salget hadde hele seks bud på selskapet. Og han er stolt over at de kom gjennom «granskingen» fra de fem teamene som kom for å «analysere selskapet opp-og-ned», uten anmerkninger.

– Vi var det første selskapet som ikke hadde ett rødt flagg.

Det leder også til et viktig råd fra gründeren: - De finner alt – og om dere ikke har orden i sysakene, så sørg for å få det på plass.

– Men det var en utrolig artig prosess, og ikke minst fikk vi lære om hvordan store internasjonale teknologiselskap og fond tenker, legger han til.

Om få uker kan Avento markere 20 år i bransjen.

(saka fortsetter under)

Stian Bang Pir foto Marius 11
DIAGRAM: Stian Bang hadde laget et diagram der han hadde vurdert graden av suksess for de ulike selskapene han har vært med å gründe - og hvor gøy det hadde vært å jobbe med dem. Foto: Marius Rosbach

– Skjønte ikke hva vi satt på
Gründeren kunne samtidig fortelle at selskapet han har vært involvert i med størst potensiale, aldri ble noen suksess. Allerede i 2003 hadde Intron utviklet det første skybaserte regnskapssystemet her til lands.

– Vi skjønte ikke hva vi satt på, og så ble det putta til side. Det er min største tabbe.

Bang har aldri gått konkurs, men har måttet avvikle ett selskap. De fleste selskapene har «heldigvis gått bra», som han sier.

Startet over en bålpanne på Fjellsætra
Etter å ha jobbet med alt fra eiendom, til inkasso vier han nå tida til parkeringsmarkedet og Parkly. «Utfordrer vil parkere konkurrentene», skrev NETT NO tidligere i år om selskapet.

Ideen kom til rundt ei bålpanne på Fjellsætra i frustrasjon over kostbare leverandører, som knapt nok ville gi tilbud på mindre parkeringsanlegg. Da selskapet begynte å undersøke parkeringsmarkedet fant de tre store aktører, som alle hadde ulike utfordringer.

– Teknisk og organisatorisk gjeld er kostbart, og gjør det vanskelig for dem å utvikle seg med den farten som trengs.

Å komme inn i et marked med «blanke ark» gir ofte bedre utgangspunkt for vekst, påpeker han. Samtidig som teknologiske løsninger er tatt i bruk i større skala, er parkeringsmarkedet i vekst. Det gir mulighet til andre forretningsmodeller, påpeker Bang.

(saka fortsetter under)

Parkly Overøye Skiarena Stordalen foto parkly 11
OVERØYE: Skianlegget på Overøye i Stordal er blant dem som har tatt i bruk løsningen fra Parkly. Foto: Parkly
Automatisert plattform og nye koblinger

Parkly sine parkeringsplasser skal være enkle å bruke – og drive. Kort fortalt består konseptet av automatisk skiltregistrering ved inn- og utkjøring – og en plattform som håndterer «alt annet».

Bang mener teknologien gjør at parkering i framtida blir en integrert del av kundereisen. For eksempel kan parkeringen kobles til medlemsskap i kundeklubber, som igjen kan gi tilgang til ulike spesialtilbud.

Teknologien gir også muligheter til å koble parkeringen til medlemsskap i kundeklubber, som for eksempel kan gi tilgang til spesialtilbud.

– For meg handler Parkly om å gjøre parkering og mobilitet til en spennende sfære ved hjelp av teknologi. Og samtidig tjene penger, sier Bang om sin nye rolle som daglig leder.

De har allerede store og små kunder fra nord til sør i Norge, og legger ikke skjul på at de har internasjonale ambisjoner.

Ni tips for gründer-suksess
Rundt 200 personer fylte salen på DNB-arrangementet som blant annet har som mål å koble investorer og gründere.

Seriegründeren var også utfordret til å komme med noen råd – og hadde kommet fram til følgende tips for gründere med ønske om å vokse:

  • Du må ikke ha en unik ide. Ofte holder det å gjøre ting litt bedre og litt smartere enn konkurrentene.
  • Lær av feilene dine – og kom deg fort videre.
  • Tenk salg! Nesten samtlige som mislykkes brenner seg på å bruke mesteparten av pengene til å utvikle et produkt de aldri får solgt. Bruk heller 20 prosent på utvikling og 80 prosent på salg.
  • Ha utholdenhet. De store suksessene er de som klarer å stå i det over tid og klarer å bruke det til noe positvt.
  • Ha fokus. En gründerreise kan ta mange år og det er lett å bli «distrahert» underveis. Da risikerer du å bli halvgod på flere ting, i steden for rågod på det du hadde tenkt til å jobbe med.
  • Omgi deg med flinke folk. Finn personer du stoler på, og som gjør at du sover godt om natta.
  • Å se folk og bry seg om andre mennesker, er en ekstremt verdifull egenskap. Men det må være ekte.
  • Kultur handler mest om å gjenta mange nok ganger hvordan man vil at ting skal gjøres – slik at folk handler på automatikk.
  • Hent penger før du trenger dem. Det blir ofte dyrt om du venter for lenge.

Fleire NETT NO-saker om gründere på Nordvestlandet:

Publisert: 08.10.2022 05:00

Sist oppdatert: 07.10.2022 18:01

Mer om