I Kuben montasje konrad lillevevang foto erik birkeland tingh andreas winter 11
MOLDE: Rekordaktivitet for iKuben. Her ved prosjektleiar Arne Larsen og dagleg leiar Konrad Lillevevang (t.v.). Foto: Erik Birkeland-Tingh/Andreas Winter
Nytt

Vil ha flere medlemmer fra Sunnmøre

NCE iKuben vil ha mer samhandling på tvers i fylket og øke eksporten.

23.03.2022

- Omlag av 25 prosent av våre deltagere holder til på Sunnmøre, og dette er et område hvor vi ønsker flere deltagere og samarbeidspartnere. Det samme gjelder også for virksomheter lokalisert på Nordmøre.

Det sier daglig leder Konrad Lillevevang i den tverr-industrielle klyngen NCE iKuben i Molde.

Rekordhøy aktivitet
Klyngen ble etablert i 2011 og består av om lag 60 deltagerbedrifter innen produksjon, teknologi, akademia, FoUI og offentlig sektor. Klyngen eies av deltagerne. Hovedtyngden av firmaene opererer innen maritim-, olje- og gass-, havbruk-, energi-, IKT-, mineral- og metallbransjen.

Lillevevang kan fortelle om et rekordhøyt aktivitetsnivå.

- I 2021 bidro våre deltagerbedrifter totalt med 9.360 timer i klyngesamarbeidet. Det er i særklasse ny rekord (forrige var på 8700). Dette er vi særdeles godt fornøyde med.

Han opplyser også at 2022 har startet positivt med deltagerengasjement inn i NCE iKuben sine klyngeaktiviteter.

- Farten har aldri vært høyere, noe som tyder på at utbyttet virksomheter oppnår ved å engasjere seg inn i en tverrindustriell klynge, med en sterk deling- og samhandlingskultur på tvers av bransjer og størrelser, er høyt.

Vil øke eksporten

Lillevevang viser til at det er tre meget sterke og kompetanserike klynger lokaliserte i Møre og Romsdal, som supplerer hverandre på en god måte, og at alle disse er viktige for omstillingen av næringslivet.

- Møre og Romsdal er per dags dato Norges største eksportfylke målt i verdiene fastlandseksporten genererer per sysselsatt. Vi ser at næringslivet i Møre og Romsdal sitt bærekraftsfokus blir stadig mer proaktivt ved at det dreies tydeligere over til hvordan virksomhetene kan skape konkrete forretningsmuligheter og reelle konkurransefortrinn med utgangspunkt i sirkulærøkonomi, anvendelse av digitale- og nye teknologier samt et sterkere fokus på utvikling av nye forretningsmodeller, sier han.

Målet er økt bærekraftig eksport og enda mer samhandling på tvers i fylket vårt
Konrad Lillevevang

- Innovasjon og omstilling
Men Lillevevang mener at det er mulig å få til mye mer.

- Innovasjon og omstillingsevne er en forutsetning for å styrke vår posisjon som Norges eksportfylke nummer én ytterligere. En proaktiv omstilling i det grønne skiftet er avgjørende faktorer å lykkes med i vårt fylke. Vi klarer ikke å øke fastlandseksporten betraktelig uten.

Han sier at iKuben sitt viktigste fokus fremover er derfor å bidra til å styrke konkurransekraften ytterligere ved å eskalere fokuset på bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling. Dette vil vi gjøre både i allerede etablerte arenaer og samarbeidsforum, samtidig som NCE iKuben er i en skaleringsfase hvor vi i løpet av året vil lansere flere nye kompetanse- og samarbeidsarenaer.

- Målet er økt bærekraftig eksport og enda mer samhandling på tvers i fylket vårt.

NCE Ikuben
Årsresultat (i mill kr) 2021 2020
Driftsinntekter 11,6 12,7
Driftsresultat 0,39 0,02
Resultat før skatt 0,38 0,02

Går i pluss
iKuben har en rekke arrangementer, men årets store arrangement er iKuben-konferansen, som i år er 12. mai.

Foreningen omsatte i 2021 for 11,6 millioner kroner, og hadde et resultat før skatt på knappe 0,4 millioner.

Egenkapitalen er på 0,8 millioner, og foreningen har ikke langsiktig gjeld.

Publisert: 23.03.2022 05:00

Sist oppdatert: 23.03.2022 05:12

Mer om