DSC01581 1
TIL NM: Juni Sætervik, Sanna Nordang, Emma Farstad og Emma Kapetanouic i Navaria UB er årets vinnere i fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter og blir en av fire bedrifter som skal representere Møre og Romsdal i NM for ungdomsbedrifter i mai i år. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Trippel Romsdal i Ungt Enterprenørskap

Klassen for Innovasjon og ledelse ved Romsdal vidergående, tok de tre øverste plassene i fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter.

16.03.2022

- Vi har jobbet veldig hardt for dette, og har fått god oppfølging fra lærerne, sier daglig leder Emma Farstad i ungdomsbedriften Navaria UB.

Navaria ble kåret til årets ungdomsbedrift fra Møre og Romsdal under fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter, som ble arrangert i NMK-bygget i Ålesund onsdag.

Også nummer to og tre i konkurransen, Dignity UB og 180 grader UB, kommer fra samme klasse på linjen for innovasjon og ledelse ved Romsdal videregående skole i Molde. Hele klassen - 15 jenter - skal dermed representer Møre og Romsdal når NM for ungdomsbedrifrer arrangeres senere i år.

Den fjerde NM-billetten gikk til Peglock UB fra Spjelkavik Videregående skole.

Les alle resultatene her

Skal hindre grunnstøting
"Ungdomsbedriften har på en god måte vist hvordan eksisterende teknologi brukt på en ny måte kan gi ny verdi for nye brukere. De har spilt på mentorer og fagpersoner for å løse oppgaven og teamet fremstår som samkjørte. Solid levert på alle vurderingskriterier", skriver juryen om hvorfor Navaria UB fikk førsteprisen.

Ideen til Navaria er å kombinere de nye og nøyaktige marine grunnkartene med moderne posisjonsteknologi for å gi båtførere informasjon og varsel om grunner og skjær.

Ideen er delvis basert på hvordan selskapet Nofence bruker kart og posisjonteknologi for å merke hvor husdyrene kan bevege seg i terrenget, sier Farstad.

Trenger et kollegium
Arne Rusten Syltevig er en av lærerne som er med på Ungt Entreprenørskap-satsingen på Romsdal videregående skole. Han roser bedriftene som har vært samarbeidspartnere i pressen og sier det er fantastisk å se hvordan næringslivet har stilt opp.

Ungt entreprenærskapt et program Rusten Syltevig mener alle videregående skoler og elevene der vil ha nytte av å være med på, men han advarer samtidig mot å satse på at en lærer skal klare jobben med et slikt tilbud alene.

- Det må være et lite kollegium, og du må ha backing fra ledelsen, sier han.

Starter egne bedrifter
Ungt Entreprenørskap er en landsomfattende organisasjon som skal lære elever og studenter om innovasjon, og å etablere og drive bedrifter.

Elevene og studentene får opprette egne bedrifter, som langt på veg er likestilte med vanlige aksjeselskap, som de kan drive i programperioden. For elever i vidaregående skoler blir bedriftene kalt ungdomsbedrifter, for ungdomsskoleelever kalles de elevbedrifter og for studenter heter det studentbedrifter.

Publisert: 16.03.2022 17:05

Sist oppdatert: 16.03.2022 19:40

Mer om