Jan christian vestre foto Nærings og Fiskeridepartementet 11
NYTTIG: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier det er nyttig og bra med synspunkter fra bransjen, og tror hydrogen har tort potensial til å redusere utslipp og øke verdiskapinga og sysselsettinga i norsk næringsliv. Foto: Nærings- og Fiskeridepartementet
Nytt

Næringsministeren svarer Norwegian Hydrogen

Et statlig hydrogenselskap er ikke et mål i seg selv, sier Vestre. Men han vil ikke legge vekk ideen.

Marius Rosbach
10.11.2021

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil ikke legge vekk forslaget om et statlig hydrogenselskap.

Mandag gikk Norwegian Hydrogen ut i NETT NO med eit innlegg og kommenterte ideen som Vestre lanserte i Klassekampen. Administrerende direktør Jens Berge i Ålesund-selskapet lot det skinne klart gjennom at de mener forslaget bør skrinlegges.

– La meg være klar på at det ikke er et mål i seg selv å opprette et statlig hydrogenselskap, svarer Vestre på spørsmål fra NETT NO om hvilke argumenter han ser for å opprette et slikt selskap.

– Vi er utålmodige

Ap-statsråden viser til at virkemiddelapparatet allerede i dag bidrar til å utvikle og demonstrere metoder for både produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen allerede.

– Vi har også flere norske selskaper som har initiativ og satsinger innenfor hydrogen. Det er bra, men vi er utålmodige og ønsker å bidra til å få opp både tempo og industrialisering enda mer. Det kan hende at et statlig hydrogenselskap er en farbar vei i denne utviklingen, men det må vi se nærmere på, sier Vestre.

– Skal sette sammen en pakke
Ap-Sp-regjeringa har vært klare på at de ønsker mer aktivt statlig eierskap, og Vestre mener grepet bør brukes når det er det beste virkemiddelet.

– Vi har ingen ideologiske skylapper når vi skal sette sammen en pakke av virkemidler som skaper best resultater, legger han til.

Når det gjelder andre tiltak regjeringa vurderer å bruke, svarer næringsministeren at regjeringa vil jobbe for å bygge opp en sammenhengende verdikjede.

– Dette må skje på ulike måter og gjennom ulike virkemidler, svarer Vestre.

Sammen med sin kollega fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, jobber Vestre og flere departement med det som skal legges fram som en helhetlig pakke for grønn skipsfart.

Ber Vestre bli inspirert av elbilstøtten
Norwegian Hydrogen-sjef Jens Berge oppfordrer regjeringa i stedet til å se på etterspørselssiden, og mener løsninga ligger i å hente inspirasjon fra elbilsubsidiene, for å øke bruken av hydrogen.

Vestre mener at elbilpolitikken «opplagt har ført til vellykkede resultater», men går ikke nærmere inn på hvordan han ser for seg støtteordningene.

– Vi vil hele tiden vurdere hva som er de mest aktuelle og effektive virkemidlene innenfor hydrogen og på de andre områdene som kan bidra til å øke tempoet i den grønne omstillingen, svarer han på om det er aktuelt å «kopiere» subsidieordningene.

Podium

E10/S2 Stig Remøy og Rolf Fiskerstrand om GIEK / Eksportkreditt Norge og framtida til norsk eksport

Publisert: 10.11.2021 05:55

Sist oppdatert: 10.11.2021 00:04

Mer om