
Raser mot utsettelse av utslippskrav
Store cruiseskip får likevel seile inn Geirangerfjorden til 2032. Det mener Kystruten-sjefen er en skandale.
– Dette er rett og slett en skandale for den norske regjerings satsning på miljø.
Det er kraftsalven fra Havila Kystruten-sjef Bent Martini etter at regjeringa bestemte seg for å utsette krav om at store cruiseskip som skal seile inn verdsarvfjordene, skal være utslippsfrie fra 2026.
Det var tirsdag nyheten kom om at regjeringa utsetter kravet om nullutslipp for skip over 10.000 bruttotonn til 2032.
Dette er en seier for de som ikke har turt å investere i en grønnere fremtid
Vil bare gjelde mindre turistskip
Fra 2026 – som i lang tid har vært målet for utslippsfri skipsfart på blant annet Geirangerfjorden – blir det kun krav om at mindre turistskip og ferjer skal seile uten utslipp.
Avgjørelsen får Havila Kystruten-sjefen til å reagere.
– Myndighetene har gitt aktørene mange år på å finne løsninger, men til slutt er det rene kommersielle hensyn som står igjen som vinnere. Dette er en seier for de som ikke har turt å investere i en grønnere fremtid, uttaler han i en pressemelding.
Har investert en halv milliard ekstra
Rederiet har investert om lag en halv milliard kroner ekstra i sine nybygde kystruteskip for å møte kravene. Kystruteskipene er på nær 16.000 bruttotonn og kan seile inn og ut av Geirangerfjorden med batteridrift.
Om ikke store skip hadde fått utsettelse for utslippskravene, ville selskapets skip være blant de få på den størrelsen som ville fått lov til dette.
I tillegg til miljøet, mener Kystruten-sjefen at selskapene som har gjort «grønne» valg, nå blir taperne.
Mener det finnes andre alternativ
Martini sier han forstår at det kan være utfordrende for større cruiseskip å møte kravene. Ham mener likevel det finnes alternativ som ikke trenger å gå på bekostning av besøket til verdensarvområde – og som samtidig kan skape ny næringsvirksomhet.
Skytteltrafikk med mindre fartøy har vært blant forslagene som tidligere har vært lagt på bordet for å løse utfordringene.
- Denne beslutningen kan i verste fall også forsinke utvikling av eksempelvis hydrogenprosjekter og hydrogenproduksjon langs kysten, da det ikke vil være et konkret behov før langt frem i tid, i alle fall når regjeringen mener at klimanøytralitet ved bruk av biogass kan sidestilles med nullutslippsdrivstoff, legger Maritini til i meldinga.
– Gode signaler til reiselivsnæringen
Havnemyndighetene i Stranda er på sin side fornøyd med regjeringens nye forskrift. De har frykter store besøkstap som ville ramme det lokale næringslivet.
– Løsningen kobler sammen politiske ambisjoner og den teknologiske utviklingen på en god måte, uttaler styreleder Per Erik Dalen og hamnesjef Rita B. Maraak i Stranda Hamnevesen KF i en melding.
De mener avgjørelsen er «svært positiv, og gir gode signaler til reiselivsnæringen» i turistbygda.
Publisert: 27.08.2024 17:13
Sist oppdatert: 27.08.2024 17:24