Strand reiseliv IKKE GJENBRUK foto npk
KONKURS: Det enda med konkurs for reiseselskapet Detur, som har frakta folk til soldestinasjonar. Foto: Solveig Vikene / NTB / NPK
Nytt

Reiseoperatør konkurs – slik kan du få pengane tilbake

Lett viss du har betalt med kort, seier Forbrukarrådet.

17.10.2022

(NPK-NTB-Kenneth Kandolf Haug): Charterselskapet Detur har kravd seg konkurs. Forbrukarrådet seier det er lett å få tilbake pengar viss du har betalt med kort.

– Driftskostnadene med aukande, og vanskeleg å estimere, kostnader for flydrivstoff har sett selskapet i ein slik posisjon at leiinga har sett seg nøydd til å slå fast at det ikkje lenger gir meining å halde fram innsatsen med omorganisering, rekapitalisering eller alternativt sal, og dessverre må kunngjere at Detur er tvinga til å krevje seg konkurs, skriv operatøren.

Det var TV 2 som først melde om saka.

Selskapet peikar også på krigen i Ukraina som årsak til at det vart umogleg å halde oppe drifta.n

Kortutskrivar kan betale tilbake
– Dei som har bestilt reise, må innstille seg på at det ikkje blir tur. For å få tilbake pengane, finst det i hovudsak to gode moglegheiter: kortreklamasjon og reisegaranti. I tillegg bør du uansett melde krav til konkursbuet, seier juridisk seniorrådgivar Thomas Iversen i Forbrukarrådet til NTB.

Kundar som har betalt med kort, kan ta kontakt med kortutskrivar og krevje pengane derifrå. Iversen legg til at Deturs uttale viser til at mange kortutskrivarar har halde tilbake ein god del pengar.

– Eg håpar dette betyr at dei fleste av dei ramma reisande har betalt med kort, seier han.

Dersom ein ikkje kan få noko frå kortutskrivar, kan ein vanlegvis kontakte Reisegarantifondet.

– Forskjellen her er at garantien er stilt i Sverige, ikkje i Noreg, som er vanleg for pakkereiseselskap som opererer her. Vi har rettleiing for dette på Forbrukarrådets nettsider, seier Iversen.

Hugs å avbestille andre delar av reisa
Han legg til ei ekstra påminning til dei som har bestilt reise med Detur:

– Eg håpar dei fleste får pengane sine tilbake. Men ein må smørje seg med litt tolmod, og vere obs på at viss du har bestilt noko på reisemålet som ikkje inngår i pakketuren, bør du undersøkje moglegheita for avbestilling før avreisetidspunktet. Den typen krav går mellom anna ikkje inn i reisegarantien, og blir heller ikkje dekt av kortutskrivar.

Iversen legg til at reiseforsikringa vanlegvis ikkje dekkjer krav som kjem av konkurs.

Detur stansa verksemda ut året 23. september. Det vart prøvd å skaffe kapital og omorganisere, men det var ikkje mogleg å berge likviditetssituasjonen for selskapet.

(©NPK)

Publisert: 17.10.2022 21:43

Sist oppdatert: 17.10.2022 21:51

Mer om