Ina Eldoy Bagid foto Ogne
PENGER INN: I slutten av neste år skal Bagid ha kommet dit at det går mer penger inn enn ut av selskapet, venter daglig leder og medeier Ina Eldøy. Selskapet elektroniske bagasjetag erstatter papirlappen og spare både flyplasser og flyselskap for kostnader og de reisende for tid. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Satser på digital bagasjelapp med nye muskler

Ny fødsel, sier Bagid-sjef Ina Eldøy om tida etter pandemien. Men det haster med å bli stor og sterk.

13.09.2024

Åtte år etter etableringen gikk selskapet Bagid - med merkenavnet BagID - ut av 2023 med under én million kroner i inntekt, og et underskudd på 10,3 millioner.

Utviklingen av Bagid elektroniske bagasjetag (-lapp) tok lengre tid enn ventet. Etter at selskapet mente den var klar høsten 2019, kom koronapandemien og satte flyene på bakken.

– Ingen hadde en dårligere timing enn Bagid, sier Ina Eldøy. Hun har vært daglig leder fra i fjor vår, og styremedlem siden 2019.

– Jeg tror at vi har de neste 12 månedene på å bevise at vi har livets rett, sier hun.
Bagid-sjef Ina Eldøy

Nå venter hun at selskapet skal være «cash positivt» ved utløpet av 2025. Det betyr at det skal komme mer penger inn enn det går ut av selskapet.

– Jeg tror at vi har de neste 12 månedene på å bevise at vi har livets rett, sier hun.

Digital bagasjelapp med sporing
Ideen bak BagID-tagen var å digitalisere også flyreisen med bagasje. Dette innebærer at du henter frem din reiseinformasjon i Bagid sin app og overfører bagasjeinformasjonen til den elektroniske BagID 2-tagen, som den siste versjonen heter.

Brukeren slipper å skrive ut bagasjelapp på flyplassen, og kan legge bagasjen direkte på båndet.

Gjennom et samarbeid med både Apple og Samsung har brikken fått innbygget sporingsteknologi slik at passasjeren kan følge bagasjen gjennom hele reisen.

Partnerskap med konkurrent
I september i fjor inngikk Bagid og nederlandske Bagtag en partnerskapsavtale. Bagtag tilbyr et enklere produkt enn Bagid, men hadde knyttet til seg et større nettverk av flyselskap via sin plattform.

Bagid har nå knyttet seg til deres plattform, samtidig som selskapene jobber sammen om å skape en standard for elektroniske bagasjetagger innen luftfarten.

– I stedet for å konkurrere kom vi til at vi ville vinne mer på å samarbeide, og nå er det tett kontakt mellom selskapene, forteller Eldøy.

Bagid As
Tall i mill. kroner20232022
Driftsinntekt0,71,5
Driftsresultat-9,7-9,1
Resultat før skatt-10,3-9,4

Flere nye flyselskap er med
Per i dag kan de som har en BagID 2, bruke denne når de flyr med Widerøe, Norwegian, Lufthansa, Swiss, Discover, Brussels Airlines og Air Dolomiti.

Etter av Widerøe annonserte en avtale med Lufthansa, betyr dette at du kan fly fra hele landet, ut i den vide verden og hjem igjen med elektronisk innsjekket bagasje.

– Edelweiss og Lufthansa Cityline er på vei inn. Vi satser på å få SAS, KLM, Alaska og Icelandair inn i løpet av de neste månedene, sier Eldøy.

Bagid verdsatt til 17 millioner kroner 10d736c24b54623aee7c17f28e13399c
OPPSTARTEN: Jan Vidar Nalbant (t.h.) var med på å starte Bagid og er fortstatt medeier. Her møter han daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen for å forklare ideen bak selskapet. Foto: Ogne Øyehaug

Tilpasser inntektsmodell
Eldøy legger ikke skjul på at BagID vil justere og optimalisere sin inntektsmodell underveis. Flere vil ha nytte av og tjene på at elektroniske bagasjebrikker blir brukt i stort omfang. Spørsmålet er hvordan man skal få dem til å betale/investere i dette i en tidlig fase.

I dag er det de reisende som betaler for brikkene og bruken. I fremtiden kan det bli en kombinasjon der lufthavnene og/eller flyselskapene betaler brikken og de reisende betaler et abonnement for bruken.

55 prosent av alle flyreisende sjekker inn bagasje. Blir bagasjebrikken tatt i bruk i stort omfang vil det blant annet gjøre at det blir mindre bruk for automater som skriver ut bagasjelapper og mindre behov for areal til innsjekkingskiosker, ifølge Eldøy.

Har verdi for både flyplasser og flyselskap
Reisende står mindre i kø og kommer seg raskere gjennom sikkerhetskontrollen. Det betyr at de har mer tid til å handle, eller besøke serveringssteder. Det er her mye av flyplassoperatørens inntekter hentes fra.

Bagasjebrikken er dermed både med på å kutte kostnaden, og øke inntektene på flyplassene. De får dermed en økonomisk interesse i at mange bruker brikkene.

Flyselskapene tjener også på en raskere innsjekking av bagasje. Dersom brikken får flere til å sjekke inn bagasje og ta mindre handbagasje med inn på flyene, vil det gå raskere å tømme og fylle flyene med passasjerer. Det sparer tid og frigjør kapasitet.

I tillegg reduseres transaksjonskostnadene knyttet til innsjekk og sending av bagasje. BagIDs e-ink skjerm sikrer konstant god lesbarhet under hele reisen, som igjen reduserer sannsynligheten for at bagasjen havner et annet sted enn dets eier, ifølge Eldøy.

Hentet penger fra tålmodige investorer
Det er flere kapitalutvidelser som har holdt Bagid flytende etter at gründerne med Jan Vidar Nabalt i spissen etablerte selskapet i 2016. Ideen fra starten var å lage elektroniske bagasjetagger som skulle erstatte bagasjelapper av papir.

– Vår styrke var at vi hadde investorer som var villige til å la oss leve gjennom en pandemi som parkerte hel den globale lufttrafikken, sier Eldøy.

Blant de tidlige investorene er Pir II Invest, med Erik Westre, Asbjørn og Anja Solevågseide, Ole Reinhart Notø, Frode Håkon Kjølås og Peder Stette og en rekke andre investorer fra Nordvestlandet på eiersiden.

Etter den første kapitalutvidelsen i 2018 eide Pir II Invest 23,5 prosent. Pir II Invest har vært med på flere kapitalutvidelser og eier nå 49,7 prosent. I tillegg eier noen av Pir II Invest-eierne også Bagid-aksjer direkte, slik at Pir Invest II-sfæren til sammen eier omlag 54 prosent.

Ina Eldøy og hennes bror Jomar eier tilsammen 6,8 prosent. Nalbant eier tilsammen 10,9 prosent, direkte og gjennom selskapet Norwegian Impact Group.

Nesten 500 aksjonærer
Underveis har Bagid også hentet kapital gjennom folkefinansieringsselskapet Folkeinvest. Det gjør at selskapet nå har nesten 500 aksjonærer, flertallet av dem med en eierandel på under 0,1 prosent.

Bare i fjor og i år er det hentet inn 15,5 millioner kroner i ny egenkapital. Den siste kapitalutvidelsen, på 6,2 millioner kroner, ble gjennomført så sent som i sommer.

Airbus-topp inn i styret
På eiersiden etter de siste emisjonene er også Stephan Gemkow kommet inn med én prosents eierandel.

Han sitter blant annet i styret i flyprodusenten Airbus og i softwareselskapet Amadeus. Han har også vært konsernsjef i det tyske Haniel-konsernet og finansdirektør i Deutsche Lufthansa AG.

Et godt signal å ha ham med på eiersiden, mener Eldøy.

– De som øker eierandelene sine nå, har økt sine eierandeler betydelig, noe jeg tar som et signal på at de er positive til alt vi har fått til det siste halvannet året, og har fått fornyet tro på selskapet, sier hun.

Publisert: 13.09.2024 09:17

Sist oppdatert: 16.09.2024 07:53

Mer om