Krillselskapet Rimfrost har finansiering som gjør at de er klare til å overta fartøyet som er spesialbygd for Rimfrosts patenterte teknologi, heter det i en pressemelding fra Rimfrost.
Onsdag ble det kjent at Aker Qrill Compay hadde inngått en avtale med Tersan-verftet om å bygge om Rimfrost-skroget, til et fjerde krillskip i Aker-selskapet sin flåte.
- Siste ord er ikke sagt i denne saken. Rimfrost er gjeldfritt, og sterke eiere står bak selskapet. Vårt mål er igjen å få hånd om skipet for å ferdigstille verdens mest bærekraftige og innovative krillfartøy, som har blitt forhindret av pågående prosesser med Westcon. Dette er Tersan informert om, uttaler Stig Remøy i meldinga.
Nyheten onsdag kom som en overraskelse på Rimfrost, ifølge pressemeldinga.
Rimfrost opplyser at kun fire måneders installasjonsarbeid i Norge gjenstår før selskapet kan sette fartøyet inn i fiske.
Etter planen skulle Rimfrost få om bord en fabrikk på skipet fra Westcon. Etter uenighet med det norske verftet ble skipet liggende i Tyrkia, og i fjor høst ble det kjent at Tersan forsøkte å finne ny eier.
Peker på flere hindre
Remøy peker på at Aker-selskapet må forsere flere hindre for å kunne bruke skipet de skal ha gjort avtale med Tersan om å overta.
- Fiskeridirektoratet må gi ervervstillatelse for fartøyet, med utgangspunkt i den eksisterende konsesjonen Aker har for nytt fartøy.
- I tillegg må Nærings- og fiskeridepartementet avgjøre om kontrollen over Akers konsesjoner fortsatt er på norske hender eller om den nå reelt ligger hos det amerikanske selskapet AIP.
- I tillegg vil ombyggingen av Rimfrost-fartøyet til bruk for Akers teknologi være svært tidkrevende og være langt dyrere for Aker enn et nybygg, hevder Remøy.
Aker Qrill Company-sjef Webjørn Barstad fortalte på sin side til Nett No onsdag at det var rimeligere for selskapet å bygge om det tidligere Rimfrost-skroget, enn å bygge nytt.
Barstad fortalte videre at det har mål om å få skipet i fiske i løpet av 2026. Videre vil de bygge opp Aker Qrill Company til å bli Norges største fiskeriselskap med base i Ålesund.
Mener motivet er å hindre konkurrent
Herøy-rederen mener at Aker sitt hovedformål med saka er å hindre en konkurrent i krillmarkedet.
- I mer enn 10 år har Akers strategi vært å bruke tid, penger og ressurser i rettssaler over hele verden på å stoppe en brysom konkurrent, heller enn å konkurrere om kvalitet og teknologi på krillfeltene i Antarktis. Akers Goliat-strategi om å slite ut en mindre konkurrent gjennom kostbare og langvarige rettsprosesser, har imidlertid mislykkes, sier Remøy videre.
Aker-selskapet og Rimfrost har tidligere blant annet vært gjennom en opprivende strid om Juvel-skipet – som Aker Biomarine kjøpte i 2020.
I torsdagens pressemelding hevder Remøy at partene har vært 14 saker i norsk og amerikansk rett, som alle har endt i Rimfrosts favør eller med at Aker har trukket saken.
- Vår patenterte teknologi er revolusjonerende og gir bedre kvalitet på krillprodukter enn noen kjent teknologi. Aker har undervurdert vår utholdenhet tidligere, og vi har ikke planer om å gi oss denne gangen heller, uttaler Remøy.
Kommunikasjonsdirektør Tormod Sandstø i Aker Qrill Company opplyser til Nett No at dei ikkje ønskjer å kommentere meldinga frå Rimfrost. Han opplyser at dei held seg til seljar av skipet og norske styresmakter.
Bakgrunn:
Publisert: 09.01.2025 08:04
Sist oppdatert: 09.01.2025 10:04