VARD besok 1
MINISTERBESØK: Fra venstre: Stortingsrepresentant Geir Inge Lien, Verftsdirektør Ronny O.Langset, Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, CEO VARD Cathrine Marti og Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Vard
Nytt

Vard satser på Fincantieri-fregatter

Argumentere med stordriftsfordeler for å få bygge fregatter i Norge.

23.09.2024

Vards italienske eier bygger allerede fregatter for NATO-storebror USA. Det er et argument for at Vard får bygge fregatter for Norge, mener Vard.

"Fincantieri og Vards amerikanske løsning gjør Norge til en del av verdens største fregattfamilie. Like viktig er det at Norge allerede er en del av AEGIS- og Sea Hawk-familiene, som allerede er om bord på de fleste plattformene i verdens mest fremtredende marine. De operasjonelle fordelene er mange for både USA og Norge. Løsningen representerer også en reell tidsbesparelse i leveringen av kampplattformer og systemer klare for operasjoner", skriver Vard i en pressemelding.

Meldingen er sendt ut i forbindelsen med at Vard Langsten i dag har hatt besøk av forsvarsminister Bjørn Arild Gram og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Melder seg på fregattkonkurranse
Regjeringen har tidligere varslet at de øvrige nye krigsskipene som skal bygges, skal bygges i Norge.

Vards mål er også å få bygget fregatter i Norge. I alt fem nye fregatter skal bygges.

I sommer ble det tredje av tre kystvaktskip døpt hos Vard Langsten. Vard har tidligere også bygget etterretningsfartøy og to andre kystvaktfartøy.

Her er argumentlisten for å bygge også fregattene i Norge, som Gram og Vedum fikk levert under besøket i dag:

▪ Norge vil ha de samme operasjonelle kampsystemene som vår nærmeste allierte, og de samme systemene som de eksisterende fregattene.
▪ Constellation-klassen (navnet på fregatt-typen Fincantieri bygger for USA, red. merk) har et høyt nivå av automatisering som tillater fleksibel bemanning.
▪ Bærekraftige lavkarbonløsninger for fartøyene.
▪ Constellation-klassen tilhører samme designfamilie som FREMM, som har mer enn 25 fartøy i drift.
▪ Bygging av fregattene og standardflåten i Norge vil gi korte ledetider og ringvirkninger til flere lokalsamfunn, underkontraktører og underleverandører – og Norges økonomi.
▪ For å best mulig fremtidig driftssikkerhet for fartøyene, er det av den største betydning at detaljert kunnskap, ekspertkapasitet og reservedeler er lokalisert langs kysten av Norge.

28 fartøy pluss fregatter
I langtidsplanen for Forsvaret, som regjeringen la frem i april i år, er standariserte fartøy en del av planen. Regjeringen vil ha slike standardisert fartøy i to størrelse, inntil ti av de største for havgående bruk og 18 mindre for kystnært bruk.

Alt frå neste år kan de første vere på plass, ifølge langtidsplanen.

I tillegg vil regjeringa også ha minst fem nye fregatter, dei første frå og med 2029. Fregattene skal utvikles sammn med andre land, het det i9 langtidsplanen.

Etter at planen ble lagt frem har Vard også meldt seg på i konkurransen om å få bygge fregattene, og vil bygge de i Norge.

Publisert: 23.09.2024 14:31

Sist oppdatert: 23.09.2024 17:36

Mer om