
Advarsel fra Vard-sjefen
Uten skipsbygging vil den maritime klyngen forvitre.
Avtroppende Vard-sjef Alberto Maestrini kom både med en advarsel og en oppfordring på advokatselskapet Advisos næringslivsseminar i går: Ta vare på skipsbyggingen!
Satses det bare på design, mens selve byggingen overlates til skipsbyggere i lavkostland i Asia, forvitrer etterhvert den maritime klyngen, etter Maestrinis vurdering. For å utvikle seg og bidra til nyskaping trenger klyngen den kunnskapen som kan hentes ut fra erfaringen med å bygge skipene.
Industriell investor
Italienske Fincantieri kjøpte seg inn i Vard i 2013 for å få et nytt ben å stå på, i tillegg til cruiseskip og fartøy til forsvaret.
Vard er en av Nordvestlandets største private arbeidsgivere, med over 1200 ansatte og nybyggingsverft i Søvika, Brattvåg og Tomrefjord, og hos utstyrsleverandører som Seaonics og Vard Electro.
Vards bygging av offshorefartøy til olje- og gassbransjen var god butikk, men da oljeprisen stupte i 2014 tørket det markedet helt inn.
Vard ble i stedet et pengesluk, men som en industriell investor valgte Fincantieri å ikke kaste kortene. I flere år på rad gikk Fincantieri inn med lån og garantier for å holde datterselskapet på Nordvestlandet flytende.
Satset på flere markeder
- Du kan ikke basere deg bare på en nisje, sa Martini om lærdommen fra Vard-investeringen og nedturen etter oljeprisfallet i 2014.
Fincantieri satset først på at Vard-verftene kunne bygge mindre cruiseskip. foreløpig siste cruiseskipene som ble bygget var lønnsomme, men det tok tre-fire år å komme dit, ifølge Maestrini.
Cruisemarkedet forsvant med koronapandemien i 2020. Bergingen for Vard kom etterpå, bygging av fartøy til kabellegging og servicefartøy til vindkraftanlegg til havs.
- Det var det som berget Vard, sa Maestrini.
Milliardoppdrag
Både i fjor og i år har kontraktene kommet på rekke og rad.
Bare i løpet av ti dager i desember 2023 offentliggjorde Vard tre milliardkontrakter. Konsernet fikk nybyggingsoppdrag for rundt 20 milliarder kroner i løpet av året.
Alle oppdragene gjorde at Vard trengte flere folk. I januar meldte konsernet at det skulle ansette 150 nye i løpet av 2024.
Publisert: 23.05.2024 05:00
Sist oppdatert: 22.05.2024 21:51