Daniel vestervik energy control foto marius 22
PIR I ÅLESUND: Daniel Westervik (29) jobber for det bergensbaserte selskapet Energy Control fra Pir-bygget i Ålesund sentrum. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Gjør bygg grønnere

Bedriftsfotball hjalp Daniel Westervik med å knekke Ålesund-koden. Nå har han kontor på byens nye møteplass.

Marius Rosbach
28.12.2021

Denne artikkelen er publisert i årets NETT NO-magasin, som har rekruttering som tema. Klikk for å lese heile magasinet digitalt.

Teknologinteresserte Daniel Westervik dro til fra Bergen til Ålesund for å studere. Åtte år etter er han fortsatt i byen i arbeid for selskapet Energy Control. Tittelen er «COO – chief of operations», som betyr at 29-åringen leder virksomheten til selskapet i den nordlige delen av landet.

Enkelt sagt går jobben til Energy Control ut på å gjøre eksisterende bygg mer bærekraftige.

– Tidligere reiste man ut i felt for å sjekke om en ting, eller maskin, «hadde det bra». Nå kan vi bruke teknologien til å gjøre den jobben, forteller Daniel.

For å overvåke temperatur i et bygg, bruker de sensorer som samler data. Dette sendes over til forvalteren av bygget, som får dataene visualisert og kan vurdere unormale verdier.

– Vi kan ofte fortelle hvor mye de kan spare, men det kan være en utfordring å overbevise noen som kjenner bygget godt fra før. Da må vi gjerne gå stegvis fram, forteller han.

(saka held fram under)

Daniel Vestervik nærbilde Energy Control foto marius 22
SENSOR FRÅ «SUNNMØRSSELSKAP»: Sensoren Daniel holder i handa er utviklet av Disruptive Technologies, som blant annet voldingen Tarjei Vassbotn var med med å bygge opp. Foto: Marius Rosbach
Med en gang den første kontakten blei knytta, så åpnet dørene seg utrolig lett videre
Daniel Westervik

Nettverk via bedriftsfotball
I sitt møte med Ålesund opplevde den tilflytta bergenseren at byen i stor grad var «lukka». I tillegg til å gå på arrangementer, ble Daniel med noen bekjente fra Kongsberg Maritime på bedriftsfotball.

– Med en gang den første kontakten blei knytta, så åpnet dørene seg utrolig lett videre, forteller han.

I dag har Daniel kontorplass på Pir-bygget, den nye møteplassen i Keiser Wilhelms gate. Her deler han kontorer med alt frå Salmon Evolution, til Kvale-advokatene og Sunnmørsposten.

«Tingenes internett»

Teknologien Daniel jobber med blir gjerne omtalt som Internet of Things – forkorta «IoT» - eller tingenes internett på norsk. Det dreier seg om hvordan vi kobler opp fysiske ting rundt oss til internett, og teknologien kan brukes til alt fra å overvåke temperatur og lys i store bygg, til kjøleskapet ditt eller inngangsdører.

– Bakgrunnen min er økonomi- og økonomistyring, men jeg er også svært teknologiinteressert. Jeg har jobba som konsulent på det samme området, og vi har sett et økende behov for slike tjenester, forteller Daniel.

Kunnskapen til Daniel og kollegaene er venta å bli etterspurt framover, ettersom flere tar i bruk sensorteknologi. Spesielt folk som kombinerer IKT-kompetanse med kunnskap om bærekraft, vil være ettertrakta på arbeidsmarkedet.

Klikk her for å les heile NETT NO-magasinet

Teknologien mer moden
IoT-utviklinga har gått tregere enn mange venta for fem år siden, men nå er ting i ferd med å skje. På Blue Maritime Clusters webinar om temaet i høst, er budskapet at forretningene rundt teknologien er i ferd med å bli modne.

– Teknologien har vært her en stund, men utfordringen har vært modenheten med drifta. Vi har jobbet mye med både hvordan vi skal forvalte dette, og hvordan det kan industrialiseres og skaleres opp, forteller Daniel.

I helse- og omsorgssektoren er det også store forventninger til hva teknologien kan bidra med for å løse utfordringene med eldrebølgen. Daniel mener det er fruktbart å blinke ut oppgaver som er tidkrevende – og som ikke nødvendigvis må gjøres av mennesker.

– Så kan folk få bruke mest mulig tid på det de er gode til, påpeker han.

Publisert: 28.12.2021 06:00

Sist oppdatert: 27.12.2021 19:00

Mer om