Nansen by Devold er et datterselskap i Flakk Ventures As, som siden etableringen i 2021 har gått med rundt 33 millioner i underskudd før skatt.
I fjor fikk selskapet nye 15,7 millioner i underskudd av en omsetning på 4,7 millioner kroner (se tabell under).
Men med en arv fra 1853, er selskapet i en tidlig fase av reisen til Flakk-konsernets satsing med merkevaren O.A.D.
Nansen by Devold As | ||
Årsresultat (i mill kr) | 2023 | 2022 |
Driftsinntekter | 4,7 | 1,3 |
Driftsresultat | -14,7 | -11,0 |
Res. før skatt | -15,7 | -11,2 |
2023 var selskapets første fulle driftsår.
– Til tross for at markedet er preget av tiden vi lever i, har vi lagt bak oss et fornuftig første driftsår. Det krever tid og investeringer å bygge en merkevare, og vi setter stor pris på de som har gitt oss tillit så langt, forteller Maria Flakk til Nett No.
Hun viser både til gode kunder og butikker, der i blant Dale i Ålesund.
– De førte Devold’s Blaatrøier flere generasjoner tilbake, og det er fint å være tilstede med en hjemvendt klassiker på et sted som har nesten like lang arv som oss, sier hun videre.
– Vi bygger sten på sten
Hun forteller at produktene treffer spesielt godt den internasjonale gjesten som besøker Norge. Flakk-selskapet har gode salgstall gjennom egne hotell og Devold Brand Stores både i Ålesund og Oslo.
– I løpet av det siste året har butikker tatt inn O.A.D. over hele landet, fra Svalbard og Tromsø, til Oslo og Mandal. Å være på de riktige butikkene er viktigere for oss enn å være på så mange som mulig. Vi bygger sten på sten, sier Flakk.
O.A.D-plaggene er lagd av norsk ull, men det meste blir produsert i Italia. På sikt håper Flakk-familien å produsere klærne i Norge.

Hjertebarn
– Dette er mitt hjertebarn, sa Maria Flakk ved lanseringen senhøstes 2022. Da hadde de allerede jobbet med nysatsingen på eksklusive ullklær i fem år.
Snart to år senere har hun stor tro på at kolleksjonen vil få fotfeste i markedet.
– Vi har stor tro på at vi nå bygger en solid plattform som vil bli lønnsom på sikt. Vi gjør ingen kompromisser på kvalitet i hele verdikjeden, og vi er klar over det vil ta noe tid før vi er lønnsomme. Vi som eiere tok et valg om at bærekraft og kvalitet skulle sitte i høysetet, både når det gjaldt materialer, produksjon og design, sier Maria Flakk.
– Det er helt sikkert andre måter som ville være mer lønnsomt raskere, men det er ikke det dette prosjektet bygger på. Med en arv fra 1853, har vi et solid fundament og verdier å bygge videre på. Vi har som mål å skape noe som skal vare i generasjoner, på flere måter en bare én, sier hun videre.
Inspirert av Devold sine første ullplagg
Maria Flakk har fått solide tilbakemeldinger på kolleksjonen og merkevaren som er inspirert av Devold sine første ullplagg på midten av 1850-talet. Den gang ble plaggene strikket så tett at de beskyttet godt mot regn og vind ute på sjøen.
– Vi opplever en sterk økende interesse fra det internasjonale markedet, og er tilstede på et knippe utvalgte butikker i Europa. Hovedfokuset vårt har vært Norge fra start, men vi vil nå starte å henvende oss noe mer til markedet der ute, sier hun videre.
Det nye Devold-merket vil være å se under Copenhagen Fashion Week samt være en del av det offisielle programmet under Oslo Runway noen uker senere.

Har engasjert seg i 3D-strikking
Sammen med lillesøster Erika, utgjør Maria Flakk neste generasjon i familieforetaket med hovedkontor i Ålesund.
Flakk Gruppen har interesser i, eller sysler med, alt fra hotell og reiseliv til eiendom, vinduer, helikopterdrift, børsnoterte investeringer - og klesproduksjon.
Maria Flakk er markedsdirektør i Flakk Gruppen, og har regien for kolleksjonen med mesteparten av produksjonen i Italia. I høst lanseres votter og lue i O.A.D.-kolleksjonen som er produsert på 3D-strikkemaskiner i Sykkylven. Der er både design og produksjon gjort på hjemmebane.
– Vi er ydmyke over arven fra Devold som vi bygger videre på, og har tatt med oss både mønstre og strikketradisjoner videre inn i en ny kategori. Vi har et sterkt ønske om å ta mer av produksjonen hjem til Norge etter hvert. Vi er derfor bidragsytere i det spennende 3D-strikkmiljøet i Sykkylven, sier hun.
Publisert: 26.07.2024 09:36
Sist oppdatert: 26.07.2024 15:06