Kristaps Miders Invig drone Foto Marius
UTVIKLINGSSELSKAP: Kristaps Miders jobber i selskapet Invig, som springer ut av rådgivningsselskapet Gagn. Sammen med taredyrkerne i Nordi på Valderøya, utforsker han hvordan droner kan brukes til å effektivisere drifta deres. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Henter vannprøver luftveien

Utforsker hvordan droner kan erstatte tidkrevende oppdrag med båt og mannskap.

Marius Rosbach
23.02.2024

Når tang- og taredyrkere skal ta vannprøver må vanligvis flere personer reise ut med båt og hente prøver som etterpå blir analysert ved et laboratorium på land. Ved hjelp av teknologi kan de drastisk forenkle arbeidet.

– Med en drone kan du stå på land og fly ut til anlegget med sensorer installert på sjølve dronen. Så lander du dronen i sjøen og lar den bli liggende noen minutter til du har fått gjøre det du skal, forteller Kristaps Miders til NETT NO.

Han er én av to personer fra selskapet Invig, et datterselskap av rådgiverne Gagn, som jobber med å utforske mulighetene til å bruke droner på denne måten.

– Det sparer veldig mye tid og ressurser. Med en drone kan du gjøre hele operasjonen på kort tid og med langt mindre ressurser enn det som trengs ved å reise ut med båt og mannskap, sier han.

Kristaps Miders drone foto marius 22
EFFEKTIVT: Med drone kan jobben med å hente vannprøver gjøres fra kaikanten, istedenfor å ta i bruk båt og mannskap. Foto: Marius Rosbach

Kan brukes av flere bransjer
Innovasjonsprosjektet gjøres i samarbeid med Nordi på Valderøya, gjennom selskapet Nordi Ocean.

På dronen er det et sim-kort som gjør at den kan sende data til en skybasert server. Det gir tilgang til «live»-data direkte fra anlegget.

Mulighetene til å bruke drone er også overførbare til en rekke andre bransjer.

– Det kan egentlig være hva som helst av virksomheter som trenger å ta vannprøver. For eksempel kan man undersøke forurensing i sjøen, sier Miders.

Kristaps Miders Invig drone Foto Marius 44
«HYLLEVARE»: Dronen må ikke spesialbestilles eller skreddersys til oppdraget. Prisen ligger på rundt 50-60.000 kroner og størrelsen er rundt en halvmeter i diameter.

Flere muligheter for testing
Produksjonsanlegget til taredyrkerne i Nordi ligger noen hundre meter unna kaia vi står på, men denne dagen tar Miders bare en kort flytur for å demonstrere mulighetene.

– Du kan koble til målere, og teste alt fra ph-verdi, til saltinnhold på vannet, forteller han.

Det er mulig å lese av data mens dronen ligger i sjøen, eller feste en beholder under dronen som tar med vann tilbake til land for videre testing.

En måke ser ut til å være nysgjerrig på hva den summende gjenstanden i lufta er for noe, men holder god avstand. Etter en kort luftetur, lander Miders dronen i vannet.

Fra fjernkontrollen kan han ta i bruk kameraet til å se under vann. Noen få minutter etterpå lander han dronen trygt på kaia.

Kristaps Miders Invig drone Foto Marius 33
KAMERA OVER OG UNDER VANN: Med kamera på dronen som kan styres fra fjernkontrollen, er det ikke er nødvendig å ha visuell kontakt med dronen. Kameraet kan også brukes under vann. Foto: Marius Rosbach

Rekkevidde på fem kilometer
Rekkevidden på dronen i utgangspunktet er fem kilometer. Med kamera på dronen som kan styres fra fjernkontrollen, er det ikke er nødvendig å ha visuell kontakt med dronen.

– Slik kan du se hvor du flyr. Mange droner har også mulighet til å planlegge en rute med digitale kartsystem. Dronen har GPS og følger ruten som er planlagt, og gjør alt på egenhånd, sier han.

Miders påpeker at det følger med noen forsiktighetsregler ved droneflyging, blant annet er det regler for minsteavstand til lufthavner.

Kaianlegget til Nordi ligger akkurat utenfor den begrensa sonen for flyplassen på Vigra, men Miders har likevel varslet kontrolltårnet om at han skal ut og fly denne dagen.

Kristaps Miders Invig drone Foto Marius 55
TÅLER NOE SJØ: På grunn av være og vind er det ikke alle dager det er mulig å fly med drone. Den tåler likevel noe sjø. Foto: Marius Rosbach

– Ikke alle dager det er mulig å fly
Dronen som de bruker i prosjektet er i utgangspunktet «hyllevare» i den forstand, at den ikke må skreddersys for å utføre oppdragene. Prisen ligger på rundt 50-60.000 kroner og størrelsen er rundt en halvmeter i diameter.

– Det er egentlig en vanlig drone, bortsett fra at den er vanntett. Derfor er det egentlig ikke veldig komplisert, forteller Miders.

Selve flygingen er ikke vanskelig, men krever gjerne at piloten har noe erfaring.

Batterikapasitet kan være en utfordring om det er lang avstand til lokaliteten som skal testes.

– Det er heller ikke alle dager det er mulig å fly på grunn av vær og vind, sier han.

Kan kobles til kontrollsystem
Nordi Ocean har fått støtte fra katapultsenteret Digicat i Ålesund til å utforske mulighetene med teknologien. Om det viser seg å være en god løsning, ser de for seg å tilby tjenesten i kombinasjon med et mer omfattende system for tang- og tareprodusenter.

Keeptrack, er et oppstartsselskap som også springer ut av Gagn-miljøet. De har allerede sikret seg sine første kommersielle avtaler for et prosesskontrollsystem de har laget for bransjen.

Med systemet kan produsenten kan logge miljødata og vekst direkte i systemet. Samtidig kan taren som er satt ut i sjøen id-merkes, og dermed være sporbar i ettertid.

Dataene som kunden får fra dronen, kan sammenlignes med et regneark. Med Keeptrack blir det koblet til et system som gir økt kunnskap om resultatene og setter dem i sammenheng med resten av produksjonen.

– Alle kan kjøpe en drone, men det trengs også et system som tar seg av resultatene som samles inn, påpeker Miders.

Publisert: 23.02.2024 09:17

Sist oppdatert: 23.02.2024 09:17

Mer om