Oppstartsselskap har landet flere avtaler
Keeptrack er spent på tarehøsten til våren. Da vet de om de får «alle tomler opp» og er klare for oppskalering.
Oppstartselskapet Keeptrack i Ålesund har sikret seg sine første kommersielle avtaler for sitt prosesskontrollsystem som skal sikre digital sporbarhet for tang- og tareindustrien.
– Vi har fått avtaler både med den nasjonale foreningen for taredyrkere, samtidig som flere større aktører har begynt å ta i bruk systemet, forteller Daniel Westervik til NETT NO.
Keeptrack ble startet i 2022 og systemet de har utviklet er nå i bruk fra Bodø i nord, til Sogn i sør. Blant kundene er også Nordi Ocean på Valderøya.
I samtaler med investorer
Westervik leder selskapet som per i dag har to ansatte. Han forteller at de har lagt vekt på å gjøre et skikkelig grunnarbeid, men at målet er å vokse.
– Utpå våren når tarehøsten er klar, vet vi om det er «alle tomler opp» og alle er fornøyde. Da vil det være naturlig å skalere opp, forteller han.
Selskapet er i dag eid av konsulentfirmaet Gagn og Bragd As. Westervik legger ikke skjul på at de er ute etter flere investorer, men det haster ikke.
– Vi er i samtaler med investorer, men har ikke noe behov for kapital med det første, sier han.
Mer bruk av sporingsteknologi
Keeptrack driver fortsatt med forsking- og utviklingsprosjekt. NETT NO har tidligere omtalt støtten fra Innovasjon Norge til å utvikle systemet for sporbarhet. Siden den gang har de også fått støtte via Skaparkraft-programmet til Møre og Romsdal fylkeskommune.
– Vi skal bruke sporingsteknologien til å samle mer informasjon som kan sees i sammenheng. Det kan gjelde alt fra å dokumentere drifta opp mot FNs bærekraftmål, til å rapportere til Fiskeridirektoratet eller Mattilsynet, forteller Westervik.
Med den siste versjonen av systemet har de også tatt steget inn på større deler av verdikjeden. Samtidig utforsker de mulighetene for å bruke verktøyene i andre næringer.
Ligger til rette for vekst
Tradisjonelt har mye dreid seg om laks på sjømatfronten her til lands. Men globalt produserer tang- og tarebransjen flere ganger større enn den samla oppdrettsproduksjonen av laks.
Westervik peker på flere faktorer som gjør at det ligger mer til rett for at næringa skal vokse også her til lands.
For det første er aktørene i industrien blitt større. I fjor kom også tang og tare innunder fiskeeksportloven, som gjør at bransjen får tilgang til støtteordningene fra Norges Sjømatråd.
Den tredje utviklingen han peker på er økt bruk av teknologi og mer samarbeid.
– Å dele data og innsikt vil bety mye, også slipper alle å gjøre de samme feilene. Så kan næringa ha fokus på å bygge det industrielle og få opp volumene, legger han til.
Allerede mye brukt av matindustrien
Det er i hovedsak tre områder der tareprodukt er spesielt interessante å anvende.
Matindustrien har allerede tatt dette i bruk som smaktilsetting, ikke minst i vegetarprodukt. Her i Norge er Orkla blant aktørene på området. Dette er det øverste kvalitetsnivået for bruken av produkta, ifølge Westervik.
Deretter følger tilsetting i dyrefôr og til sist bruk tareprodukt i kosmetikkindustrien.
I tillegg til Nordi Ocean, er Sea Forrest i Brattvåg blant dem som jobber med tang- og taredyrking på Nordvestlandet. I Tango Seaweed i Sande er det ikke lengre drift, etter at selskapet meldte oppbud i fjor.
Publisert: 01.02.2024 05:00
Sist oppdatert: 01.02.2024 09:30