
I full gang med produksjon av fiskeskinn
Ramoen-tråleren er først ute med å utnytte alle deler av fisken takket være Sintef og lokal bedrift.
Om bord på Ørsta-tråleren Ramoen har de i flere år jobbet med å utnytte mest mulig av fangsten. Nå får de også utnytta fiskeskinnet, takket være et samarbeid med Steel Tech og Sintef Nordvest.
Resultatet er blitt en egen produksjonslinje for fiskeskinn, som gjør at de nå tar i bruk 100 prosent av fisken, ifølge en melding fra forskningsprosjektet.
Tråleren er først ute i Norge til å ta i bruk en slik produksjonslinje.
– Jeg vil absolutt si at prosjektet er vellykket! Vi har nå muligheten til å fylle kontainerne med fiskeskinn og få det ut til spennende markeder verden over, uttaler Nils-Ove Giskegjerde, som er operasjonssjef i Ramoen-rederiet.
Er allerede i full drift
Den nye teknologien for oppsamling, innfrysing og emballering av fiskeskinn ble testet i vinter, og var i full drift fra neste tur, blir det opplyst.
I produksjonslinja blir fiskeskinnet samlet opp etter filetproduksjon, overført til en dreneringstank for å redusere vannmengden som kommer med skinnet, og deretter sendt ned i en platefryser.
Plassmangel er en utfordring om bord, og derfor er det blant annet valgt å bruke vakuum for transport, heter det i meldinga.
Mål om 100 tonn fiskeskinn neste år
Fiskeskinn fra hvitfisk har blitt et ettertraktet råstoff. Skinnet har et høyt innhold av kollagen, som inngår som kosttilskudd, fiskeskinn til snacks og tilhør til restauranter, og mat til kjæledyr.
Linja om bord på Ramoen har en produksjonskapasitet på rundt 100 kilo i timen. Målet er å produsere 100 tonn fiskeskinn i løpet av neste år.
Giskegjerde anslår at det vil utgjøre en merverdi på 1,5 millioner kroner, avhengig av priser og kvoter.
Publisert: 21.08.2024 15:23
Sist oppdatert: 22.08.2024 10:07