Jon Kjærstad Anda Olsen foto Marius Rosbach 22
USA-SATSING: Anda-Olsen-sjef Jon Kjærstad tror løsningene deres kan være aktuelle for både havvind, cruise og offshoreskip i den nordamerikanske marknaden. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Lokale bedrifter får drahjelp til USA-vekst

Tradisjonsrikt elektrofirma og simulatorselskap blant lokale bedrifter som håper på eksporteventyr.

Marius Rosbach
02.06.2023

En rekke bedrifter fra Nordvestlandet har de siste dagene møtt representanter fra Innovasjon Norge som jobber i USA og Canada.

Motivet er å utforske mulighetene for mer business i det amerikanske kontinentet.

– De ti selskapene vi har invitert inn, mener vi har et potensial i USA. De er allerede gode på teknologi og proffe på eksport til Europa og Asia, forteller Runar Haugen til NETT NO.

Han er seniorrådgiver for internasjonalisering ved Innovasjon Norge sitt kontor i Ålesund, og mener det er vil være store muligheter for norske bedrifter til å få oppdrag i det nordamerikanske markedet framover.

Det gjelder både grønn maritim omstilling og havvind – men også generell flåtefornying i fiskeri og andre segment, forteller han.

Runar Haugen Innovasjon Norge foto Marius 11
USA-BESØK: Runar Haugen ved Innovasjon Norge til kontor i Ålesund i samtale med Houston-baserte Ken Methi Huste, som var blant representantene de norske bedriftene fikk møte. Foto: Marius Rosbach

– Her får vi praktisk hjelp
Anda-Olsen er blant selskapene som var invitert.

Elektroselskapet ble starta på slutten av 1950-tallet og passerte 100 millioner i omsetning for første gang i fjor.

Selv om Ålesund-selskapet har et solid hjemmemarked, er målet mer vekst. Derfor er de på jakt etter nye muligheter.

– Her får vi praktisk hjelp i et marked hvor vi ønsker å gjøre det bedre, sier daglig leder Jon Kjærstad til NETT NO om drahjelpa de får fra Innovasjon Norge.

– Vi har hatt noen land med god eksport, og har agenter i noen markeder. Men vi trenger å gjøre en mer profesjonell jobb på dette området, legger han til.

Tankegangen passer godt inn med regjeringa sin målsetting om å øke eksporten med 50 prosent innen 2030.

Ålesund-besøket til de USA-stasjonerte representantene i virkemiddelapparatet, er en del av den satsinga. I tillegg til skal de besøke de andre Innovasjon Norge-kontorene rundt i landet.

Satser mot havvind, cruise og offshore
Anda-Olsen tror de har størst muligheter for eksport av selskapets egenutviklede produkter.

De er en av landets største leverandører av avbruddsfrie strømforsyninger, og dette - sammen med løsninger for monitorering og service - har selskapet satt seg fore å selge mer av til utlandet.

I USA er leveranser til avanserte fartøy innen havvind , cruise og øvrig offshoreindustri mest interessant. De satser samtidig på ettermarkedet.

– Vi har gjerne kontakt inn mot verfta når det gjelder salg av nye produkt, og mot rederia når det gjelder oppgraderinger, serviceavtaler, godkjenninger og slike ting, forteller Kjærstad.

Siri Hatløy Jørgen Drønnen OSC foto Marius Rosbach 11
VURDERER USA-KONTOR: Simulatorselskapet OSC vurderer å opprette kontor i USA, forteller salgs- og markedsansvarlig Siri Hatløy og salgssjef Jørgen Drønnen. Foto: Marius Rosbach

Utvikler og selger digital testarena
Simulatorselskapet OSC – tidligere Offshore Simulator Centre – er blant de andre selskapene som var invitert til å møte USA-representantene.

Ålesund-selskapet har om lag doblet omsetninga de siste fem åra, og har planer om å vokse mer nye marked.

– Vi selger både programvare og maskinvare. Det vi selger er en digital testarena, der kunden kan teste det de ønsker i digitale miljø og trygge omgivelser – før de tar steget og gjør det i virkeligheten, forteller salgssjef Jørgen Drønnen.

Finalister i USA-konkurranse
Salgs- og markedsansvarlig Siri Hatløy i OSC forteller at de allerede har knytta kontrakter på en USA-tur i regi av Innovasjon Norge i fjor.

Nylig kunne de også feire at selskapet er blant 11 kandidater av rundt 200 opprinnelige, som er med videre i kampen om en plass i Equinor og BP sin Offshore Wind Innovation Hub i New York.

– Det er kjempespennende, og det er klart at om vi kommer videre, så er det en stor døråpner for oss, forteller hun.

Kanskje må vi tenke litt nytt og se på om vi skal ansette flere folk andre plasser
Jørgen Drønnen

Vurderer USA-kontor
Simulatorselskapet har vokst til rundt 55 ansatte, men vil trenge langt flere framover for å følge vekstambisjonene. Samtidig er kampen om de skarpeste it- og teknologihodene knapt vært tøffere.

– Kanskje må vi tenke litt nytt og se på om vi skal ansette flere folk andre plasser, sier Jørgen Drønnen.

OSC har allerede tre personer som jobber «remote» fra USA, og er eget USA-kontor kan være aktuelt. De har også en partner i Australia de jobber sammen med.

Publisert: 02.06.2023 05:00

Sist oppdatert: 03.06.2023 13:49

Mer om