Selv uten nye skjerpelser skaper formuesskatten debatt etter regjeringa sitt forslag til statsbudsjett.
Høyre-politiker Vetle Wang Soleim, som vikarierer for Helge Orten på Stortinget, er kraftig provosert av et forslag som har fått lite oppmerksomhet i kjølvannet av framleggelsen denne uka.
– Regjeringa foreslår å opprette en ordning for eiere av bedrifter med likviditetsproblemet, der de kan få utsatt betalingen – mot markedsrente, påpeker Soleim til Nett No.
– De erkjenner med andre ord at formuesskatten kan by på utfordringer for norske bedriftseiere, men de vil ikke sørge for å gjøre noe med årsaken til problemet. Det er dobbeltmoralsk, konkluderer han.
Foreslår varig utsettelsesordning
Løsningen for bedriftseiere som sliter med å betale regningen for formuesskatten, er en varig ordning som regjeringa foreslår blir innført fra 2026.
Forslaget blir omtalt som en utsettelsesordning i proposisjonen (åpne tekst under)
Hele forslaget
4.2 Utsettelsesordning for å betale formuesskatt
Departementet vil sende et forslag om en ordning for å utsette betaling av formuesskatt på høring. En slik ordning er ment for eiere av virksomheter med likviditetsproblemer. En kritikk av formuesskatten er at den må betales uavhengig av om eieren har likvide midler til å betale den. Den nye ordningen er ment å skulle lette på denne siden av formuesskatten. Skatten som utsettes, vil fremføres med en rente på markedsvilkår.
Tidligere har det vært innført midlertidige ordninger for utsettelse av formuesskatt i spesielle situasjoner for eiere av virksomheter som går med underskudd. Til forskjell fra de midlertidige ordningene vil regjeringen foreslå at den nye ordningen blir varig, og at det gis utsettelse i en noe lengre periode.
Norske studier viser at manglende likviditet til å betale formuesskatt ikke er særlig utbredt blant bedriftseiere. Dette omtales blant annet av Skatteutvalget i NOU 2022: 20 Et helhetlig skattesystem, punkt 10.2.5.3. Dette utelukker ikke at formuesskatten i enkelte tilfeller kan bidra til at det oppstår likviditetsutfordringer.
Departementet tar sikte på at utsettelsesordningen får virkning for inntektsåret 2026. Den nærmere utformingen av ordningen vil bli presentert i høringsnotatet.
I forslaget går fram at det åpnes for at skatteregningen kan utsettes over en lengre periode enn tidligere unntaksordninger - som for eksempel under koronapandemien.
Soleim er ikke imponert og peker på at det ikke er tidspunktet for når formuesskatten må betales, som er problemet.
– For å bøte på en utfordring, tilbys bedriftseierne å få betale tilbake med markedsbasert rente. Altså enda en kostnad. Det er å skyve problemene foran seg, legger han til.
Mener Ap-politiker farer med «bløff»
En rekke Arbeiderparti-politikere har i løpet av de siste årene sagt partiet er villige til å se på formuesskatt på arbeidende kapital.
Soleim reagerte allerede da daværende næringspolitisk talsperson, Per Vidar Kjølmoen, luftet slike tanker i valgkampen før valget i 2021.

I ettertid har både daværende næringsminister Jan Christian Vestre og Anniken Huitfeldt åpnet døra for å gjøre grep med formuesskatten.
Soleim påpeker at regjeringa tvert imot har økt eierskattene – og vil holde de på samme nivå framover.
– Har på ingen måte lytta til bedriftene
Statsminister Jonas Gahr Støre var likevel krystallklar på at han ikke så noe alternativ til formuesskatten for omfordeling av verdier fra de rikeste, da Nett No spurte om ham under et besøk på Hellesylt nylig.
– Arbeiderpartiet har på ingen måte lytta til bedriftene, og gjør ingenting for å styrke norsk eierskap, sier Soleim.
Som sin partileder Erna Solberg, er Høyre-politikeren villig til å diskutere en «veksling» av formuesskatten mot andre skattegrep. Partiet har i sitt programutkast gått inn for å fjerne skatten på arbeidende kapital.
Det utgjør anslagsvis 17,5 milliarder kroner for 2024. Det er en inntekt Soleim ikke er overbevist om at staten trenger.
– Jeg er sikker på at det også finnes måter å gjøre ting smartere på, for eksempel ved å effektivisere og slanke offentlig sektor, sier han.

Vil ha flere innspill om alternativer
Når det gjelder forslag som innebærer å skattlegge private verdier på andre måter – som blant andre Knut Flakk har presentert, vil Soleim vite mer før han tar stilling.
– Det er for tidlig å konkludere med hvordan vi kan innrette en formuesskatt på andre måter. Alle slike innspill vil vi måtte vurdere. Vi har fått noen, men trenger flere. Men hovedpoenger er at skattene vil gå ned om Høyre kommer i posisjon, legger han til.
Mener beredskap får for lite oppmerksomhet
Høyre-politikeren mener regjeringa har skapt en usikkerhet som vil vedvare. Han mener også den sikkerhetspolitiske dimensjonen får for lite oppmerksomhet i diskusjonen.
– Om det oppstår en krise, eller i verste fall en krigssituasjon, kan bedrifter som produserer utstyr være viktig for norsk beredskap, sier Soleim.
– Jeg er rimelig sikker på at eierne av 62 Grader Nord ville stilt sine helikoptre til disposisjon for norske myndigheter, men er usikker på om alle utenlandske eiere vil gjøre det samme, legger han til.
Publisert: 14.10.2024 05:00
Sist oppdatert: 14.10.2024 05:03