Oslo vinner på grunnrenteskatten
Oslo kommune vil få rundt 100 millioner kroner i året fra ekstraskatten som regjeringen vil hente fra oppdrettsbransjen. Det er mest i landet.
Det er analyseselskapet Kontali Analyse som står for beregningen, og har i fordelingen mellom kommuner for hhv. netto naturressursavgift og den foreslåtte ekstra-bevilgningen, benyttet fordelingsnøkler fra Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS.
Kontali Analyse har tatt utgangspunkt i høringsutkastet regjeringen har sendt ut om skatteøkningen.
Der anslår regjeringen at forslaget om grunnrenteskatt på oppdrett vil gi mellom 3,65 og 3,8 milliarder kroner i ekstra årlige skatteinntekter, og beskriver hvordan den ekstra inntektene skal fordeles mellom stat og kommune.
Oppdrettskommunene kommer til å få mer, men aller mest får Oslo, ifølge Kontali Analyses beregninger av følgene av forslaget.
Mest til de største
Hovedårsaken til at det blir slik, er at det i høringsutkastet er beskrevet en ekstrabevilgning til kommunene fra de økte skatteinntektene på oppdrettsnæringen - fordelt etter befolkningsstørrelse.
De pengene skal fordeles på alle kommunene, uavhengig av om det drives oppdrett der eller ei.
Kontali Analyses anslag er at Oslo kommune vil få omlag 100 millioner kroner på årsbasis gjennom denne fordelingsmekanismen. Bærum får i underkant av 20 millioner. Den største oppdrettskommunen, Frøya, får i underkant av 70 millioner.
Med i regnestykket er også at en del av de ekstra inntektene (naturressursavgiften) til oppdrettskommunene inngår i vanlige inntektsberegningen for kommunene, der slike ekstra skatteinntekter gir reduksjon i andre overføringer til oppdrettskommunene, og dermed en omfordeling til andre kommuner.
Negative ringvirkninger
Kontali Analyses beregninger er omtalt i rapporten «Lakseskattens utfordringer», som studenter fra Norges Handelshøyskole i Bergen og NTNU i Trondheim - gjennom studentselskapene NHHS Consulting og Junior Consulting - har laget på oppdrag fra næringsforeninger og en rekke banker langs kysten.
Regjeringens forslag er å ilegge oppdrettsselskapene - med unntak av de minste - en grunnrenteskatt på 40 prosent, i tillegg til den ordinære selskapsskatten på 22 prosent.
Dette er hovedkonklusjonene i rapporten:
- Overskuddet i oppdrettsnæringen er i stor grad blitt reinvestert langs kysten.
- Hittil er investeringer for 35 milliarder kroner blitt lagt på is eller avlyst på grunn av den varslede skatteøkningen.
- Forslaget rammer flere oppdrettsselskaper enn Regjeringen hevder. *Lakseprisen grunnrenteskatten skal beregnes ut fra er høyere enn reell markedspris - med påfølgende økt skatt.
- Skatten som oppdrettsselskapene skal betale blir over dobbelt så høy som Regjeringen anslår.
- På lengre sikt kan reduserte investeringer og lavere verdier på konsesjoner og børsnoterte selskap gjøre at vinningen går opp i spinningen for staten. Samlet sett blir det ikke økte skatteintekter.
- Forslaget og måten det ble lagt frem på skader tilliten til investeringer i Norge.
Publisert: 10.11.2022 05:00
Sist oppdatert: 11.11.2022 09:53