Jonas Gahr Støre på V Ard Langsten foto Ogne
MER AKTIV: Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) varsler en mer aktiv næringspolitikk om Ap rykker inn i regjeringskontorene. Her er han på besøk hos Vard Langsten i dag. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Støre etterlyser mer smarthet

Staten må være smartere når den legger ut oppdrag som kan gå til norske verft, mener Ap-leder.

19.08.2021

Torsdag besøkte statsministerkandidat Jonas Gahr Støre skipsverftet Vard Langsten i Tomrefjord, som en del av valgkampen før Stortingsvalget i september.

Det er det samme verftet blant andre næringsminister Iselin Nybø i fjor besøkte for å lansere H-V-Krf-regjeringens hjelpepakke til skipsverftene, en hjelpepakke som delvis havnet som byggeoppdrag hos et nederlandsk verft. Hjelpepakken fikk også kritikk for å være alt for liten.

Smartere
Regjeringen har ikke vært smart nok i å sikre at skipsbyggingsoppdrag fra offentlige myndigheter havner hos norske verft, sier Gahr Støre til NETT NO.

Han mener myndigheten har mer å gå på - innenfor internasjonale handelsavtaler Norge er forpliktet av.

- Staten må være smart når den lyser ut oppdrag - som skal være i tråd med våre internasjonale avtaler - men som kan legge til rette for at norske verft med sin kompetanse har et godt utgangspunkt, sier Støre.

- Synes du staten, under dagens regjering, har vært smart nok?

- Nei. jeg synes den kan være smartere og som sagt innenfor de avtalene vi har, sier Støre.

Han understreker at Norge er tjent med at avtalene respekteres, men peker samtidig på at de nå blant annet legges stor vekt på ny teknologi og å utvikle nullutslippsløsninger - som gir norske verft ett naturlig fortrinn.

Merk aktiv
I sin appell på verftet la Gahr Støre også vekt på at Ap vil ha en mer aktiv næringspolitikk.

– Aktiv næringspolitikk, innebærer det også er et større eierskap fra Statens side i næringslivet?

- Ikke nødvendigvis. Der er vi helt pragmatiske. Høyresiden prøver å si at det er det det handler om. Nei, det er ikke det. Men jeg har reist nok rundt i Norge nå, og møtt norsk næringsliv og ledere som undrer seg over at ikke staten er mer aktiv i å legge til rette for ringvirkninger. Og det gjør inntrykk på meg. Dette er jo ikke en trussel for næringslivet, tvert i mot. Det er jo å stille opp i den store oppgaven vi har utover på 20-tallet, med klimakuttene , men møte (de, red merk) med teknologi og digitalisering hvor de store industrilokomotivene kan ta ansvar og også trekke underskogen av næringslivet med seg, sier Støre.

Bedre lærlingtilbud
Kommer Arbeiderpartiet til makten skal det også bli en større og bedre satsing på fagarbeiderutdanning, som blant annet vil bety at alle som tar velger yrkesutdanning i videregående skole også er garantert læreplass.

- Statistisk sentralbyrå og andre kan forteller oss at vi kommer til å mangle folk innenfor alle disse fagene og derfor er yrkesfagløft en av våre store satsinger i vårt program, sier Støre.

Publisert: 19.08.2021 15:58

Sist oppdatert: 19.08.2021 16:58

Mer om