Rolf Bugge innfelt med Willie Nelson og Kris Kristofferson Foto Privat 11
KONKURS: Som konsertarrangør har Rolf Bugge mellom anna møtt Willie Nelson (innfelt oppe til høyre) og Kris Kristofferson (innfelt nede til venstre). No er selskapet hans gått til tingretten for å melde oppbod. Foto: Privat
Nytt

Veteran i kulturbransjen gir opp

Pandemien er hovedårsaka til at konsertarrangøren er konkurs, men Rolf Bugge ser flere faresignal for bransjen.

Marius Rosbach
11.10.2023

Etter 23 år i bransjen som konsertarrangør, har Rolf Bugge bestemt seg for å gi opp drifta av Molde-byrået Next Step.

I årevis har han jobbet med å trekke internasjonale artister til Norge, men de siste åra har pandemi og svekka kronekurs ført til at grunnlaget for hele firmaet raknet.

– Hovedårsaken er pandemien og ettervirkningene av den. Vi har slåss for å holde oss flytende og kom gjennom tunnelen – men ikke videre, forteller Bugge til NETT NO.

Vi har slåss for å holde oss flytende og kom gjennom tunnelen – men ikke videre
Rolf Bugge

Pandemibrems og svekka krone
Mandag åpnet Møre og Romsdal tingrett konkurs i selskapet etter at ledelsen hadde meldt oppbud.

I kjølvannet av pandemibremsen har en svak krone gjort livet surt for konsertarrangøren fra Molde

– Vi har jobbet med å utenlandske artister og gjør avtaler et til to år i forveien. Da gjør vi som regel avtaler i dollar og setter en kurs. Når den hopper tre-fire kroner, så setter det en stopper for lønnsomheta, sier Bugge.

– Hele bransjen opplever stor svikt
Samtidig ser han en tydelig trend med at folk bruker langt mindre penger på å gå på konserter.

– Hele bransjen opplever stor svikt i billettsalget og folk kjøper ikke lengre billetter i forkant. Selv til de største artistene, får du kjøpt billetter samme dag som konserten, forteller han.

Bugge har vært kulturarbeider i mer enn 44 år og mener den offentlige støtta til kulturbransjen bør trappes opp.

– Midlene til å drive teater og kulturtilbud blir mindre, og jeg hører mange som får avslag på ulike støtteordninger. Jeg mener det er en feil av de styrende politikerne, og at det nettopp er i nedgangstider, at vi trenger kulturen, sier han.

Satsa lokalt med internasjonale artister
Utgangspunktet for bookingbyrået Next Step har vært å bringe artistene ut dit folk bor. I stedet for å satse på store konserter i Oslo, har Next Step sørget for at verdenskjente artister som Willy Neslon, Bob Dylan og Joe Cocker har besøkt mindre byer rundt i landet.

En av de store suksessene var turneer med Chippendales – en mannlig dansetropp som var mest kjent for å kle av seg. Bugge forteller at de i flere år turnerte hele Skandinavia med showet.

– Det var definitivt med på å betale rekningene en periode, sier han.

Bråstopp i inntektene etter 2019
I regnskapene til Next Step-selskapet vises nedturen tydelig. Etter å ha omsatt for 5,4 millioner kroner og levert et overskudd på en halv million i 2019, stoppa det helt opp.

Samla inntekter i åra 2020-2022 var på rundt 600.000 kroner. Bugge forteller at de hadde en rekke planer på gang da pandemien slo til, men at alt ble kansellert.

Etter at turneen med de amerikanske artistene Rickie Lee Jones og Blood Sweat & Tears slo feil i år, innså Bugge at selskapet hans var i alvorlig fare.

Da Next Step leverte regnskapet for 2022 i august ble det påpekt i årsmeldinga at egenkapitalen er tapt og at det var stor usikkerhet om videre drift. I dag har gjelda kommet opp i rundt 1,1 millioner kroner, ifølge Bugge.

Publisert: 11.10.2023 05:00

Sist oppdatert: 10.10.2023 22:13

Mer om