Teft lab symposium pir foto Teft lab 11
SAMLING I ÅLESUND: Teft-lab-leder Tove Margrete Bjørkavåg ledet paneldebatten der blant andre Hans Pette Hildre (nr. 2. fra høyre) deltok. Foto: Teft-lab
Nytt

– Det er ikke nok å vite om hverandre

Instituttleder Hans Petter Hildre om hvordan Teft-lab kobler NTNU til næringslivet.

Marius Rosbach
08.06.2022

Instituttleder og professor Hans Petter Hildre er full av lovord om erfaringene med Teft-lab ved NTNU Ålesund. Forrige uke ble det klart at ordningen skal videreføres i minst fire nye år.

Hildre som leder institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk ved NTNU i Ålesund, var blant dem som deltok da Teft-lab og samarbeidspartnere forrige uke arrangerte Symposium 2022 forrige torsdag.

En arena for å møtes
Hildre kunne fortelle at bedrifter opplever stor verdi i å kunne koble seg på studentene i en tidlig fase.

– Men det er ikke nok å vite om hverandre, vi må sørge for å skape en arena for å få dette til. Gjennom konsepter som Teft-lab får næringslivet komme nært innpå studentene og muligheten til å gi dem oppgaver og utfordringer de kanskje ikke har kapasitet til å se på selv. Så får de også prøve ut potensielle ansatte for fremtiden, sa professoren under den innledende paneldebatten under symposiumet.

– Her skal vi være lengst fremme
Både Hildre og flere av kollegaene er enige om at næringssamarbeid allerede utgjør et viktig bidrag til campusen i Ålesund. Men med Teft-lab legges dette praktisk til rette, slik at det blir enklere for næringslivet å koble seg på.

– Tar man eksempelvis for seg digitaliseringen og det grønne skiftet så betyr det enorme endringer som påvirker hverdagen til absolutt alle. Dette har allerede skapt nye studieprogram, ny undervisning og nye samarbeidsordninger med næringslivet. Her skal vi være lengst fremme, sammen med regionalt næringsliv, sa Hildre videre.

Må fokuserer på det man kan gjøre noe med
Flere andre foredragsholdere var hentet inn i anledning symposiet. Blant annet snakket sjeføkonom i Sparebanken Møre, Inge Furre om konsekvensene av høy inflasjon, høyere renter, lavere økonomisk vekst og krigen mellom Russland og Ukraina.

Han mener næringslivet må tilpasse seg endringene og fokusere på hva man faktisk kan gjøre noe med.

– Vi kan gjøre noe med en del ting: Vår innsats og kreativitet. Forskning er en viktig bidragsyter og Teft-lab er et godt eksempel på kreativitet og tverrfaglig samarbeid mellom akademia og bedrifter. Her kan vi sette inn mange støt og tilpasse oss det vi ikke får gjort noe med, uttalte Furre.

Publisert: 08.06.2022 13:12

Sist oppdatert: 08.06.2022 21:23

Mer om