Få vurderer å binde boligrenta
Flere renteøkninger i vente, men de fleste av oss har verken vurdert binding, eller regnet på kostnadene ved en renteøkning. Det bekymrer banksjef.
Trass i at markedet venter flere renteøkninger framover sverger de fleste bankkundene fortsatt til flytende rente for boliglånene sine.
En undersøkelse som Norstat har gjort for Nordea viser at 6 av 10 vestlendinger verken har vurdert å binde renta – eller regnet på hva en renteøkning vil utgjøre i økte kostnader.
– Vår oppfatning av dette, er at mange ikke har tatt helt innover seg den rentebeskjeden som har vært varsla i lengre tid, forteller Iselin Giskeødegård som er leder for privatmarkedet for Nordea i Ålesund, til NETT NO.
Venter flere renteøkninger
Norges Bank hevet styringsrenta med 0,25 prosentpoeng i slutten av september. I kjølvannet fulgte bankene etter med rentehevinger og for de fleste boliglånskunder gjelder det nye rentenivået fra november.
– Vi vil se økte rentekostnader framover. Samtidig øker levekostnadene med høy bensinpris og dyr strøm, påpeker Giskeødegård.
For innbyggerne i storkommunen Ålesund hører det også med til bildet, at offentlige utgifter er venta å stige.
Én av fire har vurdert fastrente
Norstat-undersøkelsen er landsdekkende, men resultatene er delt opp fem regioner. Svarene for Vestlandet omfatter Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal fylker.
I Vestlandsregionen er det kun 26 prosent av de spurte, som har vurdert rentebinding.
– Et paradoks er at ti prosent av de spurte samtidig svarer at de vil slite med å håndtere en økning i boliglånet på to prosent, forteller Giskeødegård.
Etter at styringsrenta ble satt ned til null i fjor, er det ventet en lengre periode med rentehevinger. Norges Banke økte rentebanen noe på rentemøtet i september i år og varsler at styringsrenten skal trolig opp mot to prosent i 2024.
Det er viktig å huske på at fastrente er ei forsikring
En renteøkning på to prosentpoeng vil typisk gi rundt 3000 kroner i økte kostnader på et boliglån på tre millioner. For et lån på seks millioner vil økningen være på rundt det doble – 6000 kroner i måneden, anslår Giskeødegård.
Mindre sårbar med fastrente
Giskeødegård forteller at mange tar kontakt med ønske om lavere rente.
Men det er langt lengre mellom bankkundene som tar kontakt for å få
vurdert sin egen økonomiske situasjon – og hvorvidt det kan være lurt å
binde renta.
Andelen nordmenn som velger fastrente, er også lavt sammenlignet med situasjonen i de fleste andre land.
– Det er viktig å huske på at fastrente er ei forsikring. Da vet du hva du har å betale hver eneste måned og er mindre sårbar, legger hun til.
Viktig å bli kvitt dyr gjeld
Det første økonomirådet banksjefen har til kundene sine i dagens situasjon, er å kvitte seg med dyr gjeld og forbrukslån eller kredittkort.
– Nå i desember har mange litt ekstra på konto fordi det er halv skatt. Da er det lurt å bruke noe av pengene på å betale ned på gjeld, eller å spare, sier hun.
I tillegg til å skaffe en buffer til å ta uventa utgifter, anbefaler hun også langsiktig sparing. Og det kan handle om å endre vaner.
– Det er enklere om man er litt forutseende og tar innover seg at levekostnadene vil øke. Da kan du endre vanene når du har muligheten, og ikke når du blir tvunget til det, legger Giskeødegård til.
– Ekstremt bra år for sparing
Selv om koronapandemien har ført mange ut i en økonomisk usikker situasjon, har de fleste privatkundene fått bedre økonomi. Allerede ved inngangen til 2021, kunne Giskeødegård fortelle om stor pågang med kunder som ville spare mer.
– Det har vært et ekstremt bra år for sparing. Flere har valgt å spare alternativt, trolig fordi de ser at det er høyere verdiøkning ved for eksempel fondssparing, forteller banksjefen.
Publisert: 23.11.2021 16:09
Sist oppdatert: 23.11.2021 16:35