Hywind Tampen IKKE GJENBRUK kronprins Haakon Støre
HAVVIND: Kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre (bak) under opninga av den flytande havvindparken Hywind Tampen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Nytt

Støre: – I dag skriv vi historie

Statsministeren erkjenner at havvind blir dyrt, men meiner nokon må gå føre.

23.08.2023

(NPK-NTB-Håkon Vatnar Olsen og Peter Peter Tálos): – I dag skriv vi historie, sa Støre under opninga av den største flytande havvindparken i verda, Hywind Tampen, i Nordsjøen.

Kronprins Haakon var også til stades på opninga.

– Ved å kople desse leidningane her, så koplar vi oss på framtida, sa kronprinsen før han offisielt opna anlegget.

Dei elleve vindturbinane som utgjer Hywind Tampen 140 kilometer utanfor kysten av Vestlandet, skal forsyne plattformene på Gullfaks-feltet og Snorre-feltet med rein kraft.

– Nokon må gå føre
Den planlagde produksjonen på 88 megawatt skal dekkje 35 prosent av straumbehovet på olje- og gassinstallasjonane. Ifølgje Equinor fører anlegget til reduksjon i utsleppa med 200.000 tonn CO2 og 1000 tonn NOx kvart år.

Sluttrekninga har enda på 7,4 milliardar kroner. Opphavleg skulle prisen vere 5 milliardar. Gjennom Enova har staten bidrege med 2,3 milliardar kroner, den største enkeltutbetalinga som nokon gong er gitt til energisparingstiltak.

– Ja, det er dyrt, men nokon må gå føre, sa Støre.

Omdiskutert subsidiering
Han omtalte det grøne skiftet som den viktigaste jobben til regjeringa.

– Equinor er veldig tydeleg på at erfaringa frå Hywind Tampen gjer det mogleg å byggje ut i større skala etter kvart. Då går kostnaden ned. Det er rett måte å komme i gang med teknologigjennombrot på, seier Støre til NTB.

Subsidieringa til staten av havvind er omdiskutert, og nyleg kunngjorde dei den kontroversielle avgjerda om å elektrifisere Melkøya-anlegget. På spørsmål om den politiske kostnaden ved å flagge dyre miljøtiltak før valet svarer Støre at han ikkje kjem til å slutte å snakke om miljøtiltak.

– Vi kan ikkje la ein kalender komme i vegen for det.

Størst i verda
NOx-fondet til næringslivet har også lagt 566 millionar i potten for å bidra til reduserte utslepp.

Hywind Tampen vart sett i drift allereie i november i fjor, men er fullt operativt med alle møllene på plass frå august i år.

Vindmøller til havs er ingen ny tanke, men alle dei store vindkraftanlegga som finst i dag, består av vindturbinar som står fast på havbotnen. Hywind Tampen er den første norske havvindparken og den klart største i verda med elleve vindturbinar som flyt i havet.

(©NPK)

Fakta om Hywind Tampen

  • Den største flytande havvindparken i verda.
  • Hywind Tampen skal forsyne Gullfaks- og Snorre-felta i Nordsjøen med straum.
  • Vassdjupna er mellom 260 og 300 meter. Turbinane er montert på flytande betongstruktur med felles forankringssystem.
  • Prosjektet kan gi meir enn 200.000 tonn i reduserte CO2-utslepp i året, tilsvarande utsleppa frå 100.000 personbilar.
  • Parken består av elleve vindturbinar med ein samla kapasitet på 88 MW.
  • Turbinane vil årleg produsere 384 GWh med fornybar kraft.
  • Statsføretaket Enova har tildelt støtte på rundt 2,3 milliardar kroner. Næringslivets NOx-fond har støtta prosjektet med 566 millionar kroner.

Publisert: 23.08.2023 13:46

Sist oppdatert: 23.08.2023 16:02

Mer om