Monica Molvær Foto Hans Kristian Thorbjørnsen 11
NEI TIL GRUNNRENTESKATT: Monica Molvær er ordførerkandidat for Høyre i Ålesund, fylkestingsrepresentant, fylkeslagsleder og medlem i Høyres sentralstyre - og motstander av grunnrenteskatt på oppdrett. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

I spissen for kyst-Høyre mot grunnrenteskatt

Fortvila over å møte argument hun mener ikke har rot i virkeligheten. Tror på gjennomslag i partiet.

Fylkeslagene til Høyre fra Finnmark i nord til og med Agder i sør sier nei til grunnrenteskatt på havbruk.

I alt sju fylkeslag langs kysten har sendt ut en felles resolusjon mot grunnrenteskatten på sjøbasert oppdrett, som Ap/Sp-regjeringen har foreslått å innføre fra og med i år.

– Mange har etterlyst en tydeligere stemme
Sentralstyremedlem, fylkeslagsleder og Høyres ordførerkandidat i Ålesund, Monica Molvær fra Ålesund, er initiativtaker til fellesforslaget i det som er blitt en kamp mellom kystdistrikta og østlandsområdet med hovedstadspolitikerne.

– Mange har etterlyst en tydeligere stemme fra Høyre i denne saken, og i møte med fortvilte bedrifter langs kysten har fylkene jobbet sammen for å synliggjøre alvoret som nå skjer i mange små distriktskommuner langs kysten, skriver Molvær i en e-post som er sendt ut sammen med resolusjonen.

Opplever forskjellig kunnskapsnivå

Molvær forteller til NETT NO at hun ikke har opplevd den politiske skillelinja mellom kyststrøka og østlandsområdet som ubehagelig tidligere, men legger ikke skjul på at situasjonen er utfordrende om dagen.

– Jeg opplever at det er veldig forskjellig kunnskap om hva dette betyr, og konsekvensene har ikke kommet tydelig nok fram for alle politikere, sier hun.

– Denne gangen står det så mye på spill, og da blir du fortvila over å møte argumenter som ikke har rot i virkeligheten, legger hun til.

Tror på gjennomslag
Selv om folkerike fylker som Viken og Oslo ikke har står bak resolusjonen, tror Molvær de har gode sjanser til å få gjennomslag i partiet under landsmøtet 24-26 mars.

– Det er et sterkt og tydelig signal, og vi har vist tidligere at vi har klart å lage kystopprør, så jeg har stor tro på at det skal gå gjennom. Deler av Innlandet kjenner seg også igjen i en del av de problemstillingene vi kjenner på ovenfor den sentrale Oslo-makta, sier hun.

Sju fylkeslag står bak
I alt sju fylkeslag langs kysten har sendt ut en felles resolusjon mot grunnrenteskatten på sjøbasert oppdrett, som Ap/Sp-regjeringen har foreslått å innføre fra og med i år.

«Regjeringens forslag har så langt gitt investeringsstopp, permitteringer og oppsigelser – og skapt usikkerhet for tusenvis av mennesker. De som skal investere i Norge frykter for fremtiden. Høyre vil ikke stå på sidelinjen og godta det som skjer. Skatteforslaget ødelegger for intensjonen om å femdoble næringen i årene frem til 2050», heter det i resolusjonen.

Det er et sterkt og tydelig signal, og vi har vist tidligere at vi har klart å lage kystopprør
Monica Molvær

Åpne for økt skatt fra næringa
Fylkeslagene bak resolusjonen er åpne for at oppdrettsnæringen kan beskattes mer, men ikkje slik regjeringen foreslår.

«Havbruksnæringen betaler allerede ekstra særskatter gjennom eksportavgift, produksjonsavgift og auksjonsproveny fra produksjons-tillatelser. Næringen kan bidra enda mer, men det må skje på premisser som sikrer at havbruksnæringen fortsatt kan bidra til økt verdiskaping, trygge eksisterende og skape nye, lønnsomme arbeidsplasser», heter det i resolusjonen.

«Enormt» skattetrykk

Resolusjonsforfatterne mener også at det totale skattetrykket for næringslivet er blitt for høyt.

«Det totale skattetrykket som foreslås fra regjeringen er enormt, og i høringen dokumenterte flere bedrifter at de samlet sett vil måtte betale mellom 80-100% skatt av resultatet når de legger sammen regjeringens foreslåtte grunnrenteskatt, økningen i formuesskatt, utbytteskatt og arbeidsgiveravgift. Det vil tappe bedriftene og lokalsamfunn langs kysten for kapital, ressurser og arbeidsplasser», står det i resolusjonen.

I tillegg til de syv fylkeslagene har sentralstyremedlem Jon Gunnar Pedersen skrevet under på resolusjonen.

Publisert: 02.03.2023 13:23

Sist oppdatert: 02.03.2023 23:14

Mer om