Karsten Friis NUPI foto Marius Rosbach 11
VIL KOSTE: Seniorforsker Karsten Friis ved NUPI påpeker at næringslivet vil merke den usikre verdenssituasjonen også på bunnlinja. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Prising av sikkerhet vil gå utover bunnlinja

Økt risiko innebærer en ny måte å tenke på for næringslivet, mener NUPI-forsker.

Marius Rosbach
14.02.2023

Energi, sikkerhet og klima står på dagsorden når næringslivet møtes til Haramskonferansen i Brattvåg tirsdag.

Konferansen kan følges direkte her

Seniorforsker Karsten Friis ved NUPI snakket om bakgrunnen for krigen i Ukraina, mulighetene for fred – og konsekvensene for næringslivet.

Økt press på globale leverandørkjeder og forsyningslinjer er bare én av virkningene, som også merkes godt hos lokale bedrifter. Friis mener verdenssituasjonen nå gjør det nødvendig å prise inn sikkerhet.

- Det er en ny måte å tenke på, sa han.

Mener sikkerhet må prises inn
Friis påpekte at de som driver handel, ikke lenger kan stole på at de får leveransen de trenger, når de ønsker det. Det betyr at bedriftene må ta innover seg av sikkerhet koster.

- Alle må ikke endre på alt, men sikkerhet må prises inn på en måte som gjør at det vil gå utover bunnlinja, sa forskeren.

NETT NO har fortalt hvordan blant andre Havila Kystruten har fått merke på kroppen risikoen ved å samarbeide med Russland.

En rekke leverandører i den maritime klynga opplevde også at store deler av ordreboka forsvant, da det ikke lenger var aktuelt å drive business med Russland.

- Endelig våknet vi
NUPI-forskeren mener det generelt har vært for lite oppmerksomhet rundt sikkerhet i samfunnet, og at det har vært en treghet i å oppfatte utviklingen i Russland.

Han viste til at instituttet allerede i 2015 advarte mot farene for økt omfang av dataangrep fra fremmede stater, uten at det fikk den oppmerksomheten Friis mente det fortjente.

Holdningen fikk et brått skifte etter Russland sin invasjon av Ukraina. Etter sabotasjeaksjonene mot rørledninger i Østersjøen, er det også blitt en økt bevissthet om truslene mot norsk infrastruktur.

- Endelig våknet vi og begynte å tenke på at rørledningene bør beskyttes, påpekte Friis.

Se hele programmet her (ekstern lenke)

(saka fortsetter under)

Se direktesending:

- Krise skaper tiltak
Forskeren mener det virker som at næringslivet nå har tatt alvoret innover seg, og jobber langt mer med beskytta bedriften, ikke minst mot datakriminalitet.

- Bevisstheten om at man kan bli utsatt for noe, også lokalt, har økt. Når det er sagt, så er det ikke sikkert at man alltid har gjort det man trenger til enhver tid, utdyper han til NETT NO.

Friis mener fortsatt det er grunn til å stille spørsmål ved om samfunnet er rigget godt nok, både til å oppdage risiko og håndtere krisene som kan oppstå.

- Det er ingen grunn til å hvile på laurbærene, kommenterer han.

Slik sett er det også kommet noe positivt ut av den usikre verdenssituasjonen.

- En krise skaper tiltak. Se for eksempel på EU som knapt hadde noen helsepolitikk før koronapandemien, nå blir det utviklet, legger han til.

Publisert: 14.02.2023 11:36

Sist oppdatert: 15.02.2023 09:23

Mer om