Norwegian Hydrogen Grøn Brint innfelt jens berge illustrasjon Grøngas 11
VIL STARTE OPP I ÅR: Norwegian Hydrogen-sjef Jens Berge tror anlegget som skal etableres i Danmark kan starte produksjon allerede i år. Illustrasjon/foto: Grøngas/Norwegian Hydrogen
Nytt

Samarbeider med dansk energipioner

Norwegian Hydrogen sitt aller første anlegg i produksjon kan komme i Danmark.

Marius Rosbach
16.03.2023

Ålesund-selskapet Norwegian Hydrogen melder torsdag at de har inngått et samarbeid med den danske energipioneren Jens Peter Lunden og selskapet Grøngas.

Partnerne oppretter et joint venture - Grøn Brint - som skal eie og drive et elektrolyseanlegg for produksjon av grønt hydrogen, i første rekke til produksjon av flytende biogass.

Norwegian Hydrogen skal eie halvparten av det danske hydrogenselskapet.

Norwegian hydrogen grøn brint h tec illustrasjon h tec 11
KOMBINASJON: Ved hjelp av vindkraft skal Norwegian Hydrogen produsere hydrogen som leveres videre til produksjon av biogass. Illustrashjon: H-Tec

- En stor og viktig milepæl
Norwegian Hydrogen-sjef Jens Berge forteller til NETT NO at samarbeidet er et resultat av synergiene mellom de ulike energiformene.

– De som produserer biogass har store mengder grønt Co2. Ved å blande den med grønt hydrogen, så kan du blant annet produsere e-metan, som kan brukes flytende eller i gassform. I dette tilfellet skal vi produsere hydrogen «on site», som kunden kan bruke til å lage flytende biogass, sier han til NETT NO.

Berge er strålende fornøyd med avtalen og forteller at de har hatt dialog om prosjektet i lengre tid.

– Dette er helt klart en stor og viktig milepæl for oss, sier han.

Vil starte produksjon i år
De første elektrolyserørene til anlegget som skal bygges ved Hjørring, er allerede bestilt.

– Vi regner med å starte produksjon allerede i år. Det kan til og med bli før fabrikken på Hellesylt kommer i gang, forteller Berge.

Produksjonen i Danmark skal skje tett på biogassanlegget. Det gjør at hydrogenet kan leveres direkte i rør til kunden og slipper mellomlagring. Grønt Brint skal også samarbeide med det tyske selskapet H-Tec i prosjektet.

Sammen skal vi demonstrere en integrert, grønn og lønnsom verdikjede fra vindmøller via elektrolyse til flytende biogass
Jens Peter Lunden

Lønnsom verdikjede fra vindmøller
Ved å benytte grønt hydrogen direkte i produksjonen av biogass, utnyttes samtidig grønn Co2 som blir til overs i prosessen. Denne Co2-reduksjonen gir Co2-kvoter, som gir merverdi for partene og danner grunnlaget for lønnsomheten i prosjektet, heter det i meldinga.

– Partene har jobbet tett sammen for å utvikle en kommersiell modell for samarbeidet som gir lønnsomhet for hver av virksomhetene. Sammen skal vi demonstrere en integrert, grønn og lønnsom verdikjede fra vindmøller via elektrolyse til flytende biogass, uttaler Jens Peter Lunden i meldinga.

På sikt er planen at produksjonen skal trappes opp basert på kraft fra Lundens vindturbiner i samme område.

Publisert: 16.03.2023 12:56

Sist oppdatert: 16.03.2023 13:31

Mer om