Hiroshi Kakiuchi Joel Ewanick Jens Berge foto Norwegian hydrogen 11
NYTT SAMARBEID: Avdelingsleder Hiroshi Kakiuchi i Mitsui, Firstelement Fuel-sjef, Joel Ewanick, og Norwegian Hydrogen-sjef, Jens Berge, skal samarbeide om hydrogenstasjoner. Foto Norwegian hydrogen 11
Nytt

Samarbeider om fyllestasjoner for hydrogen

Med hjelp fra USA og Japan tror Ålesund-selskap de første stasjonene er i drift neste år.

Marius Rosbach
06.05.2022

Norwegian Hydrogen har inngått et samarbeid med japanske Mitsui og amerikanske Firstelement Fuel, om å bygge ut hydrogenstasjoner i Norden.

I en pressemelding fra Ålesund-selskapet fredag går det fram at partnerne vil utvikle et nettverk av fyllestasjoner som skal betjene opptil 100.000 kjøretøy.

Første i drift neste år
Norwegian Hydrogen-sjef jens Berge forteller at støtten fra partnerne vil være svært viktig framover.

- De første stasjonene vil være i drift på utvalgte steder allerede i 2023. Den videre satsingen i de respektive nordiske landene er avhengig av rammevilkårene som blir tilbudt, sier Berge til NETT NO.

Det er stor forskjell på støtten som myndighetene gir til utbygging av slik infrastruktur for hydrogen. Mens selskap i Sverige og Danmark kan få dekket opptil 100 og 85 prosent av kostnadene sine, kan man i beste fall få dekket 40 prosent av kostnadene i Norge.

Tidligere samarbeid med Flakk-selskap

Norwegian Hydrogen har som mål å lede an i utviklingen med å ta i bruk hydrogen for transport både til lands og til vanns. De to partnerne har allerede betydelig erfaring i det voksende markedet.

Japanske Mitsui & Co har allerede samarbeidet i flere år med et annet hydrogenselskap fra Ålesund, Hexagon Purus. Flakk-familien er storeier i både Hexagon-selskapet og Norwegian Hydrogen.

For amerikanske Firstelement Fuel er avtalen med Ålesund-selskapet det første steget inn på det europeiske markedet. Tidligere har USA-selskapet jobbet sammen med Hexagon Purus og Mitsui om utvikling og drift av hydrogenstasjoner i California.

Vil bygge fabrikk på Sjøholt
Nylig offentliggjorde Norwegian Hydrogen en investering på flere hundre millioner kroner i et større produksjonsanlegg for hydrogen ved Haukåsen Industriområde i utkanten av Sjøholt. Om alt går etter planen, kan fabrikken stå klar i 2024.

Selskapet har også planer om produksjon flere steder, blant annet på Hellesylt. Selskapet er videre involvert i konkrete planer i Rauma, og har vært i dialog om anlegg ved Gjøsundet i Giske.

Samarbeid i Nord-Norge
I Nord-Norge er Norwegian Hydrogen i samtaler med Troms og Finnmark fylkeskommune om utbygging av infrastruktur for båt- og veitransport i regionen.

I tillegg samarbeider de med Narvik Hydrogen om å bygge ut produksjons- og distribusjonsanlegg, som også kan levere til store industriprosjekt i Nord-Sverige.

Publisert: 06.05.2022 12:42

Sist oppdatert: 06.05.2022 14:06

Mer om