Torill standal eliassen foto marius 11
REAGERER PÅ UTDANNINGSKUTT: Daglig leder Torill Standal Eliassen i it-selskapet Avento mener de foreslåtte kuttene er det motsatte av hva både it-bransjen - og Norge - trenger for å møte framtidas utfordringer. Foto: Marius Rosbach
Nytt

– Skuffende og skremmede

Bedrifter skriker etter folk med rett it- og teknologikunnskap. Samtidig rammes utdanningene av kutt.

Marius Rosbach
07.10.2022

Reaksjonene er sterke som følge av regjeringa sitt forslag til statsbudsjett, som inneholder kutt på rundt 4000 studieplasser. Det rammer blant annet i it- og teknologiutdanningene.

Nedskjæringene står i sterk kontrast til behovet og ønskene fra næringslivet, som før budsjettforslaget ba om flere studieplasser for disse yrkene.

– Behovet er allerede langt fra dekket, og dette vil svekke Norge sin konkurransekraft i framtida. Det er denne kompetansen som skal lose oss gjennom det grønne skiftet, både i det offentlige og privat næringsliv i åra som kommer, forteller daglig leder Torill Standal Eliassen i Avento til NETT NO.

Dette vil svekke Norge sin konkurransekraft i framtida
Torill Standal Eliassen

Har ansatt rundt 20 nye i år
It-selskapet med hovedbase i Ålesund er blant bedriftene med behov for flere ansatte.

De merker godt at konkurransen er hard, men har likevel ansatt rundt 20 nye i løpet av året.

– Mange av dem er nettopp nyutdanna fra NTNU, og tilfører oss fersk og spennende kompetanse. Vi samarbeider tett med NTNU og har en felles ambisjon om at enda flere skal komme ut av denne studieretningen i årene som kommer, forklarer Eliassen.

Store behov hos lokale tech-selskap
Flere tech-selskap Ålesund-regionen opplever også vekst og trenger flere ansatte. NETT NO omtalte i helga robotikk og it-selskapet Solwr, som tilhører en voksende klynge på Nordvestlandet.

Med kuttene regjeringa foreslår, vil kampen om de gode hodene med IKT- og teknologikompetanse bli enda tøffere enn i dag, tror Eliassen.

– Vi i bransjen jobber for å tiltrekke oss flere unge, faktisk helt ned i 7. klasse i skolene for å promotere teknologi som yrkesvalg i fremtiden. Det er både skuffende og skremmende at regjeringen ikke tar inn over seg de konsekvensene kan få for Norge, mener Eliassen.

Spår større mangel på it-folk
Samtidig som det allerede er stor etterspørsel etter folk med teknologiutdanning, vil situasjonen trolig bli verre i åra framover.

Det anslås at Norge i 2030 vil mangle hele 40.000 personer med IT-kompetanse, ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi står i en unik posisjon for å bidra med en digital omstilling for resten av verden, og velger å forvalte den muligheten på en lite framtidsretta måte, legger Eliassen til.

NITO-presidenten: – Uansvarlig
Flere bransjeorganisasjoner reagerte også kraftig på kuttforslaget som kom torsdag. NITO-president Trond Markussen mener færre studieplasser vil gjøre det vanskeligere for regjeringa å oppnå sine egne mål for omstilling.

– Arbeidslivet skriker etter flere ingeniører og teknologer, og regjeringen hadde nå muligheten til å starte jobben med å sikre framtidens kompetanse- og arbeidsmarkedsbehov. NITO støtter en stram og ansvarlig økonomisk politikk, men det er uansvarlig å kutte i tilbudet til det som skal bli framtidens arbeidsstyrke, uttaler han i en pressemelding.

Markussen reagerer også på at et flertall av bransjeprogrammene for kompetanseutvikling blir foreslått fjernet. Det vil ramme mulighetene for ansatte i bransjen til å sikre seg etter- og videreutdanning.

Publisert: 07.10.2022 05:00

Sist oppdatert: 10.10.2022 10:27

Mer om