Solwr Torbjørn Krogen Merete Alnes Foto Solwr 11
JAKTER FLERE ANSATTE: Daglig leder Torbjørn Krogen og HR-sjef Merete Aaheim Alnes i Solwr har lykkes med å vokse, til tross for at kampen om arbeidskrafta er hard. Foto: Solwr
Nytt

Voksende tech-klynge trenger arbeidskraft

Viktig å vise at regionen er mer enn møbel og maritim industri, mener HR-sjef hos vekstselskap. Har ansatt 15 nye i år.

Marius Rosbach
01.10.2022

Solwr i Ålesund er blant bedriftene som godt merker skjerpa konkurranse om folk med it- og teknologikunnskap.

Samtidig har selskapet vokst og staben teller i dag over 100 personer.

– Det viser at vi lykkes, men vi merker at det er klart mer krevende å rekruttere i dette markedet enn tidligere, forteller Merete Aaheim Alnes til NETT NO.

Hun er HR-sjef, eller «head of human resources», som det heter i den internasjonale sjargongen.

Bare i år har hun vært med å ansette 15 nye medarbeidere, og de trenger fortsatt folk på flere fagfelt.

Robot sort solwr foto 11
HOLDER ORDEN: Pallesorteringsroboten Sort var det første produktet fra Solwr. Selskapet har ambisjoner om å signere sin første kunde utenfor Norge i løpet av 2022. Foto: Solwr

Lager roboter og programvare
Selskapet er vokst til å bli ett av de største miljøene som jobber med teknologiutvikling i og rundt Ålesund.

NETT NO har tidligere omtalt selskapet som står bak pallesorteringsroboten Sort, logistikkplattformen Trace og plukkroboten Grab.

De fleste Solwr-ansatte jobber i Ålesund. Rundt ti holder til i Trondheim og fem i Oslo. I tillegg er de én person i Volda og én i Stavanger, forteller Alnes.

Positivt med flere aktører
Framveksten av flere nye tech-selskaper de siste årene bekrefter at Nordvestlandet består av mer enn møbel og maritim industri.

– Vi trenger å gjøre oss kjent for å være noe mer. Da er det positivt at det kommer til nye tech-aktører. Det bidrar til et større fagmiljø, som igjen gjør regionen sterkere, mener Alnes.

HR-sjefen trekker fram Nextdigital som en viktig arena. Her jobber bedriftene på hele Sunnmøre sammen for å styrke regionen.

– Vi må jobbe i lag for å vise at vi har varierte arbeidsplasser innen de tekniske fagene, sier hun.

Ettertrakta studenter
Samtidig som mangelen på folk med ikt- og teknologiutdannelse allerede er stor, viser flere rapporter at behovet blir større framover. Studentene som går ut fra dataingeniørutdanninga ved NTNU i Ålesund, er med andre ord svært ettertrakta.

– Mitt inntrykk er at de fleste har jobb omtrent før de går ut døra. Vi har også god erfaring med å ansatte de som er nyutdanna, og det er kjekt å få dem inn i miljøet, forteller Alnes.

Sondre Rodahl Solwr Emma Sofie Søvik NTNU Teftlab foto Ogne
STUDENT-PROJEKT: Sondre Rodahl i Solwr sammen med Emma Sofie Søvik frå NTNU Trondheim under sommerens «Summer Internship». Foto: Ogne Øyehaug
Solwr arbeider på flere måter med NTNU. Blant annet er de involvert i Teft-Lab sitt «Summer Internship» – som NETT NO omtalte i sommer. Her kobles studenter sammen med bedrifter i regionen i samarbeid om et konkret oppdrag.

– Det gir muligheten til å synliggjøre det spennende som skjer for studentene.

– Ofte to som trenger jobb
Alnes mener regionen fortsatt «har en vei å gå» for å hevde seg i toppen av det som er en konkurranse både med større plasser – og i større grad utlandet.

Hun trekker fram byutviklinga i Ålesund med mer variert kultur- og uteliv, som et positivt bidrag for å styrke posisjonen.

– Det er ofte to som trenger jobb. Da må vi vise fram hvilke andre muligheter som finnes her, legger hun til.

Bare i startgropa
Selv om Solwr allerede er tresifra antall ansatte, er selskapet fortsatt bare i startgropa av det de håper å bli. De vil med andre ord ha behov for flere folk framover.

– Med hybride arbeidsmåter har arbeidsmarkedet den siste tiden blitt nasjonalt, med de mulighetene det gir, påpeker Alnes.

Hun forteller at de er et internasjonalt miljø. Som godkjent lærebedrift er de også opptatt av å rekruttere unge.

– Vi har tro på å utvikle folka som jobber hos oss, og at det skal være mulig å endre arbeidsoppgaver og roller, uten å bytte arbeidsgiver, avslutter hun.

Publisert: 01.10.2022 05:00

Sist oppdatert: 01.10.2022 10:21

Mer om