Bjorn Arild Gram skjermfoto regjeringen no
PRESSEKONFERANSE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) under tirsdagens pressekonferanse. Skjermfoto: Regjeringen.no
Nytt

Går videre med fire land om fregattkjøp

Det er fortsatt mulig for Vard å kapre arbeid på den største investeringa til forsvaret i moderne tid.

Marius Rosbach
19.11.2024

Tirsdag klokka 13 orienterer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) om status for anskaffelsen av nye fregatter. Det er en del av satsingen som er planlagt for sjøforsvaret, og utgjør den største investeringen i langtidsplanen for forsvaret. 

Satsingen kan blant annet innebære betydelig arbeid for den norske maritime industrien på Nordvestlandet.

Se sending fra pressekonferansen her  (opptak i ekstern lenke)

Norge sendte i utgangspunktet forespørsel til 11 ulike allierte og partnere for å kartlegge hva slags arbeid som foregikk hos de ulike landene. 

Nå har regjeringa bestemt at Norge skal fortsette dialogen med Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA, om å bygge minst fem fregatter til det norske sjøforsvaret. Seinere skal det også kjøpes inn 18 større og 10 mindre fartøy. 

Vil ta avgjørelse i løpet av 2025
Forsvarsministeren sier regjeringa vil inngå et langsiktig partnerskap med en alliert, som strekker seg over hele fregattenes levetid. 

– Vi skal nå ha dialogen videre med de fire landene som er nevnt, for å se hvordan det kan skape et godt samarbeid. Herunder også industrisamarbeid, påpeker Gram. 

Forsvarsministeren påpeker at investeringa med å bygge fregattene utgjør blir den største anskaffelsen som er gjort i forsvaret av Norge i moderne tid. 

– Regjeringa tar sikte på å velge en partner for fregatt-anskaffelsen i løpet av neste år, sier Gram videre. 

Vil ha mer igjen enn militære behov
På spørsmål på pressekonferansen om hvordan forsvarsministeren ser på at det er størst muligheter for bygging av fregatter i Norge, om den amerikanske løsningen ble valgt, er Gram avventende. 

– Utgangspunktet er at vi skal hente investeringene tilbake til Norge utover de rent militære behovene. Det er ingen tvil om det, sier forsvarsministeren – men la til at de ikke hadde tatt stilling til de ulike alternativene per i dag. 

Om USA-alternativet blir løsningen, kan det innebære arbeid for det Fincantieri-eide Vard-konsernet, som har tre verft på Nordvestlandet. Vard har vært tydelige på at de gjerne vil bygge fregattene til det norske sjøforsvaret.

Les bakgrunn:

Publisert: 19.11.2024 12:55

Sist oppdatert: 19.11.2024 22:30

Mer om