Lakseskatten gir fortsatt krøll for fiskeeksporten
Tross utfordringer leverte Ocean Supreme sitt neste beste resultat noen gang.
Etter laksefest og rekordår i 2022, pekte pilene nedover for Ocean Supreme i 2023. Regnskapet som nå er offentlig viser at omsetningen bikket under to milliarder kroner, og at driftsresultatet ble nær halvert (se tabell under).
Likevel er resultatet det nest beste i selskapets historie. Med andre ord er det ingen sure miner hos Ocean Supreme-sjef Botholf Stolt-Nielsen.
– Vi er veldig fornøyde med 2023, men ser en nedgang i omsetning og aktivitet, og spesielt gjelder det foredla produkt, forteller han til NETT NO.
Lakseeksportøren mener det er mørke skyer i sikte, og at Norge er i ferd med å svekkes betydelig som produsentland.
Lakseskatten lager krøll i markedet
Stolt-Nielsen peker på innføring av grunnrenteskatt som årsak til økt usikkerhet i bransjen, som igjen har gjort at kontraktmarkedet har skrumpa inn.
Bakgrunnen er at oppdrettsselskapene fortsatt ikke vet hvordan lakseskatten vil slå ut og hvordan prisene blir. Det er satt ned et prisutvalg, som hele bransjen nå venter på.
– Oppdretterne ønsker ikke å selge fisk på langsiktige kontrakter, hvor de risikerer at prisen blir lavere enn det myndighetene fastsetter, forteller Ocean Supreme-sjefen.
Svikt i viktig Japan-marked
Situasjonen gjør at kunder i Asia orienterer seg mot andre land. Stolt-Nielsen trekker fram Japan som et toneangivende marked for sjømat. Etter en årrekke med oppgang på filetprodukt til det asiatiske landet, går det nå nedover.
– Norge har vært dominerende og har blant annet hatt en markedsandel på rundt 90 prosent i Japan. Det er blitt vesentlig lavere i dag, forteller han.
De asiatiske kundene leverer gjerne til supermarkedet og restaurantkjeder, som ønsker faste priser over lengre tid. Når norske leverandører ikke kan tilby dette, blir risikoen for stor – og kundene vender seg mot andre marked.
Frykter konsekvensene på sikt
Tross rekordhøye eksporttall for sjømatbransjen, er det meste drevet av gunstig valuta, og volumet går ned. Ocean Supreme-sjefen frykter konsekvensene av situasjonen på sikt.
– Japanerne er gjerne trofaste kunder. Når de først har begynt å handle med andre, er det nok vanskelig å få endret det igjen. Noen kjøper laks fra andre nasjoner, mens andre bruker andre arter. Laks er bare en del av sjømatmenyen til japanerne, påpeker Stolt-Nielsen.
– Tror det blir tøffere
I årsmeldinga for 2023 omtaler selskapet også usikkerheten som følge av krigen i Ukraina, som gir betydelig lengre flytid til Asia.
Etterdønningene fra koronapandemien har samtidig bidratt til langt større svingninger og usikkerhet i den globale økonomien.
– Jeg tror det blir tøffere i årene som kommer, både i salgsleddet og på foredling, sier Stolt-Nielsen om framtida.
Grunnen til det, er blant annet at det ikke er noen produksjonsvekst for laks, og han venter ikke at det vil endre seg de første årene.
Ikke utbytte i år
Etter at Ocean Supreme-eierne tok ut et rekordstort utbytte i fjor – med henvisning til en høyere skatteregning – blir det ikke tatt utbytte etter fjoråret.
Av omsetningen på drygt 1,9 milliarder satt selskapet igjen med et resultat før skatt på 62 millioner kroner (se tabell under). Ved utgangen av året hadde selskapet en egenkapital på 138 millioner og ingen langsiktig gjeld.
Oppdrettsselskapet Alsaker Fjordbruk og Stolt-Nielsen sitt selskap, Stolten Seafood, er de to største eierne i eksportselskapet som sysselsatte 21 årsverk i fjor – ett mer enn året før.
Les også
Ocean Supreme As | ||
Tall i mill. kroner | 2023 | 2022 |
Driftsinntekt | 1.911,3 | 2.193,7 |
Driftsresultat | 50,9 | 104,3 |
Resultat før skatt | 62,1 | 107,9 |
Publisert: 13.03.2024 12:52
Sist oppdatert: 13.03.2024 21:04