Jan christian vestre innfelt helge orten foto nærings og fiskeridepartementet marius 11
VIL HA SVAR: Helge Orten (innfelt) er ikke fornøyd med svarene som næringsminister Jan Christian Vestre har gitt så langt om eksportsatsingen i Ålesund. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet/Marius Rosbach
Nytt

Mener «regionen fortjener et svar»

Ti nye stillinger «over noe tid» er ikke et godt nok svar om eksportsatsingen i Ålesund, mener Helge Orten (H).

Marius Rosbach
30.03.2022

Stortingspolitiker Helge Orten (H) utfordrer næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i et skriftlig spørsmål på Stortinget.

Orten vil ha et klarere svar på når Innovasjon Norge i Ålesund blir styrket og mener det er skapt en svært uklar framdriftsplan.

– Jeg får tilbakemeldinger fra representanter for næringslivet som er bekymra og det er litt av bakgrunnen for at jeg stiller spørsmålet, sier Orten til NETT NO.

Har lovet minst ti nye stillinger
Regjeringa har som kjent lovet ti nye stillinger ved kontoret til Innovasjon Norge i Ålesund, i tillegg til én ekstra stilling ved Eksfin-kontoret i byen.

Jeg får tilbakemeldinger fra representanter for næringslivet som er bekymra
Helge Orten

Orten vil vite om dette innebærer en reell styrking og netto tilvekst i antall ansatte. Så langt mener han svarene Vestre har gitt er «ganske ullent.

– Når Vestre fjerner 10-15 strategisk viktige arbeidsplasser i Eksportstrategirådet, så synes jeg regionen fortjener et svar på hvordan dette skal gjøres, legger han til.

Jobber med kuttplan samtidig
Samtidig jobber Innovasjon Norge med en kuttplan på 100 millioner kroner, som kan få følger for bemanninga ved kontorene både i Molde og Ålesund.

Regiondirektør Helge Gjerde i Innovasjon Norge Møre og Romsdal uttalte i midten av mars til NETT NO at kuttprosessen trolig ville bli sluttført innen «relativt kort tid».

Orten er bekymra for at det skal pakkes inn i en prosess, hvor det fjernes like mange stillinger, som blir lagt til.

– Jeg er ikke imot at også Innovasjon Norge må effektiviseres, men da kan ikke Vestre fremstille det som en økning i antall stillinger. Da er vi like langt, sier han.

– Bidrar til å skape usikkerhet
I spørsmålet viser Orten til at næringsministeren har sagt styrkingen i Ålesund skal skje «over noe tid». Det mener han «bidrar til å skape usikkerhet om når disse stillingene kan forventes å bli etablert».

Næringsministeren hadde onsdag ettermiddag ikke besvart spørsmålet fra Orten.

– «Over noe tid», er iallfall kortere enn «over tid», men stillingen i Eksfin vil komme relativt raskt, var Vestre sitt svar til NETT NO da den nye strategien ble lagt fram.

Les innlegg i debatten:

Har vakt reaksjoner
Styrkingen kommer som et resultat av at næringsministeren skroter Eksportstrategirådet i Ålesund, og i stedet oppretter et nasjonalt eksportråd med base i Oslo.

Grepet har vakt reaksjoner både lokalt på Sunnmøre og fra opposisjonen, men er blitt forsvart av Ap og Sp.

Orten har vært tydelig på at han mener det er feil å legge ideen om Eksportstrategirådet i skuffen.

«Svært bekymringsfullt»
Høyrepolitikeren skriver at han mener det er «svært bekymringsfullt» at regjeringa ikke ser verdien av å etablere et slikt miljø nært næringslivet i en av landets fremste eksportregioner.

Næringsministeren har gitt uttrykk for at han vil ha miljøet i Nasjonalt Eksportråd tett på departementet og kontoret sitt i Oslo, for å følge eksportarbeidet.

Flere saker om eksportsatsingen:

Publisert: 30.03.2022 15:11

Sist oppdatert: 30.03.2022 17:05

Mer om