Ey J3 Ijox Mj I1 LC Jm Ijoid2 Vic C Is Imsi Oi I2 OW Jk ZT Ni Nz Nj OD Zl YT Zj OG Jh Z Tdj OT Zj NW Vj ZTU1 My Is Im Nyb3 Ai Ols2 Nyww LDE0 Nj Us O Tc4 X Swici I6 MS41 LC Jv Ijoi Z2xv Ym Fs In0
VIL HA GULROT: Lars Conradi Andersen i Rem Offshore er positivt innstilt til klimakravene, men mener at grønne grep må belønnes. Foto: Rem Offshore
Nytt

Om klimakrav i offshore: – Redd vi er på ville veier

Rem Offshore-sjefen påpeker at de ikke kan gamble på umoden teknologi når de investerer milliarder i nye skip.

20.02.2025

Tidligere i februar ble det kjent at Sjøfartsdirektoratet og Miljødirektoratet skal avklare klimakrav for offshorefartøy, som etter planen skal stå klar i løpet av 2025. 

Daglig leder Lars Conradi Andersen i Rem Offshore, er positiv til at det nå vil bli stilt klimakrav. 

– Vi har forberedt alle våre seks nybygg siden 2020 på dette. Rem Offshores to subsea-nybygg vil få installert «dual fuel» metanol-motorer og kutter utslippene med over 50 prosent på vanlig diesel, og over 90 prosent dersom det nyttes grønn metanol som drivstoff, sier han til Nett No.

Trenger solide støtteordninger
– Men, vi legger også til grunn at dersom det blir stilt særnorske krav til en svært internasjonal bransje, blir det nødt til å følge solide støtteordninger for å balansere dette, slik at også norske rederi vil bevare konkurransekraften. Slik er det ikke i dag, sier Andersen.

Til tross for at Rem Offshore har tatt solide grep mot det grønne skiftet for sine subsea-nybygg, mottar ikke rederiet en krone i støtte - verken fra Enova eller andre program.

– Norge har bestemt at det er ammoniakk og hydrogen som er løsninger, og derfor finnes det ikke støtte for andre typer løsninger, som det vi har valgt. Enova foretrekker å støtte initiativer der teknologien ikke eksisterer og risikoen er for stor. Resultatet av det er at svært mange av de initiativene de støtter innenfor shipping aldri blir realisert. I tillegg etableres det en rekke «nye» rederier som er opprettet kun for å få tak i støtte, sier Andersen. 

Leiv Sindre Muren Age Remoy Lars Conradi Andersen Rem Myklebust foto Marius 1
FLERE NYBYGG: Rem Offshore-rederiet i Herøy har de siste året bestilt to nye skip fra Myklebust Verft og ett skip fra Vard. Fra venstre: Myklebust Verft-sjef Leiv Sindre Muren, Rem Offshore-eier Åge Remøy og Rem Offshore-sjef Lars Conradi Andersen. Foto: Marius Rosbach

Mener bransjen bør løse utfordringene
– Vi er en del av en verdensledende klynge som har alle forutsetninger for å løse mange av utfordringene vi står overfor når det gjelder å få ned energiforbruk på skip.  Ved å la byråkrater, og ikke næringslivet selv, løse de utfordringene vi står overfor, er jeg dessverre redd for at vi er på ville veier, sier Andersen. 

Han er klar på at myndighetene selvsagt må sette kravene til næringen, men at nøkkelen ligger i å la næringen selv finne de teknologiske løsningene. 

– Deretter må myndighetene støtte etter i hvilken grad rederiene oppnår utslippskutt, og ikke basert på byråkraters spådommer om fremtiden. Når en investerer i skip for milliarder kan vi ikke gamble på umoden teknologi, men premieres for å investere i grønn og tilgjengelig teknologi som er mer kostbar.

Publisert: 20.02.2025 10:50

Sist oppdatert: 20.02.2025 20:00

Mer om