Odd kristian dahle fiskebåt montasje foto privat bernt brandal 11
HÅPER PÅ SØKERE: Informasjonsleder Odd Kristian Dahle i Fiskebåt mener det er bra at kvinners situasjon i bransjen blir sett på dagsorden og håper det likevel kommer søkere på likestillingsprosjekt fra Nordvestlandet.
Nytt

Oppfordrer flere til å søke

Null søkere fra Nordvestlandet på likestillingstiltak, betyr ikke at temaet ikke blir jobba med. Men Fiskebåt håper flere har gode ideer.

Marius Rosbach
27.11.2021

Ingen søknader fra Sunnmøre og Nordfjord var fasit hos Fiskeri- og Næringsdepartementet få dager før fristen går ut for å søke om midler til likestillingsprosjekt.

Tilskuddsordninga som ble lansert av den forrige regjeringa i august, har generelt fått svært liten respons og til sammen var det kun kommet inn to søknader.

Fristen for å søke går ut tirsdag og departementet gikk denne uka ut og etterlyste søkere. Informasjonsleder Odd Kristian Dahle i bransjeorganisasjonen Fiskebåt skulle gjerne sett at flere melder seg.

– Vi oppfordrer alle som har en idé om å søke, og det er ennå noen dager igjen før fristen går ut. Så forhåpentligvis blir det flere søknader å vurdere, forteller han til NETT NO.

Pott på 1,5 millioner
Den søknadsbaserte ordninga med en pott på 1,5 millioner kroner var blant tiltakene i strategien. Målgruppene er institusjoner, organisasjoner, stiftelser, bedrifter og privatpersoner i Norge.

Det prioriteres blant annet tiltak som kan bidra til rekruttering av kvinner som fiskere og redere. Et eksempel på tiltak som prioriteres er støtte til nettverk for kvinnelige fiskere.

– Blir jobba på flere plan
Likestilling i fiskeria har blitt aktualisert etter at flere kvinner har stått fram og fortalt om kritikkverdige forhold i bransjen med bare tre prosent kvinnelige sysselsatte.

– Det er bra at dette er på dagsorden, og at det blir jobba på flere plan for å oppnå bedre kjønnsbalanse i fiskerinæringa, mener Dahle.

Han forteller at Fiskebåt snart deltar på en samling i regi av interesseorganisasjonen «Oceana», der rekruttering av kvinner til fiskerinæringa skal være tema. Her møtes rundt 100 medlemmer fra nærmere 50 virksomheter.

Har jobba spesielt mot trakassering
En sjekk med Solveig Strand i Strand-rederiet i Ålesund avdekker at de ikke har vurdert å søke. Heller ikke mannskapssjef Anne Ferstad hos Lerøy Havfisk i Ålesund var kjent med ordningen.

– Men likestilling er absolutt et tema vi har fokus på. Vi har jobba spesielt mot at det skal skje trakassering, og det gjelder både i forhold til legning, tro og kjønn, forteller Ferstad til NETT NO.

Hun påpeker at det heller ikke er noen lønnsforskjell, ved at lotten tildeles uavhengig av kjønn og nasjonalitet.

– Langt mindre tunge løft
Havfisk-rederiet opplever at det er større frafall blant de jentene som kommer inn som lærlinger, enn blant gutta. Ferstad har ikke noe fasitsvar på hvorfor det er slik, og skulle gjerne økt kvinneandelen.

– Kanskje opplever noen at det er mer fysisk krevende enn de hadde venta. Men på dagens store båter er det blitt langt mindre tunge løft, påpeker hun.

I dag har rederiet en kvinnelig maskinist og en kvinnelig formann, som utdanner seg til styrmann.

– Ellers har de fleste kvinnene om bord hos oss vært forpleiningsassistenter, legger Ferstad til.

Publisert: 27.11.2021 05:55

Sist oppdatert: 26.11.2021 14:47

Mer om