Knut maria flakk foto marius 11
KAN STOPPE INVESTERINGER: Knut og Maria Flakk og resten av familien eier flere hotell på Sunnmøre, blant dem Brosundet i bakgrunnen. De er tydelige på at økt skattebyrde kan sette en stopper for en rekke av investeringene til familiekonsernet.
Nytt

Skatteøkning truer reiselivsinvesteringer

Det brenner et blått lys for Flakk-investeringer på opptil 1,6 milliarder i hotell og gondol.

Marius Rosbach
21.10.2022

Flakk-familien har som kjent en rekke investeringer på gang innen reiseliv på Nordvestlandet.

Men forslagene om nye skatteskjerpelser for bedriftseiere, gjør at det nå brenner et blått lys for alt fra utvidelsene ved Storfjord Hotel, nybyggingen av Hotel Ljøen og Basecamp Hotel Hellesylt – og Sulagondolen. Det er den klare beskjeden fra Knut Flakk.

– Vi kan rett og slett ikke konkurrere under slike rammebetingelser, forteller han til NETT NO.

Denne uka møtte han Mørebenken på Stortinget med en tilsvarende beskjed:

Familiekonsernet vil gjerne bidra til fellesskapet – men kan ikke fortsette å tappe bedritene for å betale formueskatt på arbeidende kapital.

Flakk Ljøen montasje utsikt eksteriør Illustrasjon Snøhetta 11
LJØEN-HOTELL: Investeringa i et nytt luksushotell på Ljøen ved innseilingen til Geirangerfjorden er blant Flakk-prosjektene som står i fare med økt skattetrykk. Illustrasjon: Snøhetta

Truer også hjemflytting
Også planene for hjemflytting av arbeidsplasser til produksjonen av det nye ekslusive klesmerke O.A.D, vil stå i fare, ifølge Flakk.

– Hvis politikerne setter opp skattene slik de bebudet i statsbudsjettet for 2023, vil det kunne stoppe hjemflytting av produksjonen til Norge, sier han.

Flakk trekker fram høyere arbeidsgiveravgift, og ytterligere økning av formue- og utbyttesskatten, som ytterligere forverrer situasjonen for norske bedriftseiere.

Får doblet regningen til formuesskatt
Til møtet med stortingspolitikerne hadde Flakk laget en oversikt over hvordan skatteøkningen slår ut for familien.

Den viste at regningen for Flakk Gruppen allerede i 2021 var litt høyere enn det samla overskuddet i konsernet – 11,6 millioner - bare for formuesskatten.

I årene framover vil dette nær doble seg til over 20 millioner i 2023. Formuesskatten skal også betales av bedriftseierne uavhengig om bedriftene går i pluss eller minus.

Maria flakk DNB nxt foto Marius Rosbach 11
TRUER HJEMFLYTTING: Under lanseringen av det nye klesmerke under Devold-paraplyen sa Maria Flakk at de gjerne ville flytte produksjonen av plaggene hjem. Det henger i en tynn tråd med forslagene til skatteøkning. Foto: Marius Rosbach

La fram forslag til løsning
Til møtet med Mørebenken gjentok Flakk et forslag, som han kom med til næringsministeren i fjor:

Å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital og samtidig skattlegge bruttoverdi av slike formuesgjenstander som dyre hytter, hus, biler og båter.

– Da fjerner men de svært uheldige virkningene av dagens skatt, og sikrer at alle må være med å bidra. Ingen kan være nullskatteytere lengre, forteller Flakk.

Grepet sikrer at den private luksusforbruket blir skattlagt – men ikke arbeidende kapital, som maskiner og anlegg i bedriftene.

Konkurransefordel til utenlandske eiere
Skatteskjerpelsene har skapt stor debatt og flere har vist til at de vil gjøre det mer attraktivt å eie norske bedrifter fra utlandet.

Knut Flakk påpeker at familien ikke har noe ønske om å flytte utenlands, men er tydelig på at skatteforslagene blir en ytterligere konkurransevridning til fordel for utenlandsk eierskap.

I et innlegg på NETT NO denne uka advarte Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest om den samme utviklingen – og at det går utover lokalverdiskaping med reduserte investeringer og færre arbeidsplasser.

Frykter avvikling av reiselivvirksomheten
NETT NO omtalte i sommer Flakk sine reaksjoner på en annen skattendring som er foreslått – på konsum i private selskap.

En gjennomføring som foreslått – ville i praksis bety at familien vil bli nødt til å avvikle virksomhet i reiseliv og luftfart, skrev Flakk i et høringssvar til Finansdepartementet.

Flakk er enig i målet om å skattlegge privat forbruk, men foreslår heller en revisjonsplikt og høy straffeskatt for de som bryter reglene.

Mange ulike eierinteresser
Kapital vurderte Flakk-familien sin formue til 2,6 milliarder kroner i sin årlige rangering av Norges rikeste.

Eierinteressene spenner vidt fra hotell, industri og klesproduksjon. Størstedelen av formuen er imidlertid plassert i børsnoterte Hexagon Composites og Hexagon Purus.

Publisert: 21.10.2022 11:11

Sist oppdatert: 21.10.2022 12:43

Mer om