Bjørnar skjæran foto næringsdepartementet yngve angvik 11
VIL HA MER TORSKEOPPDRETT: Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) påpeker at man må balanserer hensynet til kysttorsken i utviklinga av oppdrett langs kysten. Foto: Næringsdepartementet/Yngve Angvik
Nytt

Vil legge til rette for mer torskeoppdrett

Det er gitt 94 tillatelser så langt – og fiskeriministeren vil ha flere.

Marius Rosbach
20.01.2023

I kjølvannet av den store rømmingen til Gadus Group i Voldsfjorden, er det blitt ny debatt rundt framtida til torskeoppdrett langs kysten.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran ser likevel ingen grunn til å bremse utviklingen. Det kommer fram i et svar til Lene Westgaard-Halle (H) i næringskomiteen på Stortinget.

Uroa for tilgang på områder
Høyre-politikeren er uroa fordi næringa opplever at det er svært krevende å få tilgang på nye lokaliteter.

I et skriftlig spørsmål til statsråden peker hun på at det er «utviklingspotensiale» i kompetansen hos både kommuner og statsforvaltere i arbeidet med å forvaltningen av den voksende næringa

Halle ville derfor vite hvordan fiskeriministeren kunne bidra til å sikre både kompetanse og rammevilkår for at næringa skal lykkes i oppbyggingsfasen den er inne i.

Mener forvaltninga fungerer godt
Fiskeriministeren legger ingen nye konkrete tiltak på bordet, og mener forvaltninga «å mange områder fungerer svært godt».

Selv om han ser potensial for forbedringer, påpeker statsråden at han har «stor tillit til lokaldemokratiet».

– Regjeringen ønsker å legge til rette for at flere skal ta havet i bruk, inkludert de som driver med torskeoppdrett, svarer Skjæran og påpeker at det har vært en gledelig vekst i denne delen av næringa.

Jeg mener det er potensial for videre vekst i torskeoppdrett innenfor dagens rammer
Bjørnar Skjæran

– Potensial for videre vekst
Ifølge Fiskeridirektoratet var det per 12. januar 2023 tildelt 94 kommersielle matfisktillatelser i sjø til akvakultur av torsk. Av disse er 67 tillatelser som er gitt i perioden etter 1. januar 2020.

– Jeg mener det er potensial for videre vekst i torskeoppdrett innenfor dagens rammer, og jeg vil støtte opp under denne utviklingen, skriver Skjæran i sitt svar.

Fiskeridirektoratet vil i løpet av året gjennomføre et pilottilsyn rettet mot torskeoppdrettsnæringen der målet er å undersøke om drift av tillatelsene er i samsvar med regelverk og tillatelser.

Publisert: 20.01.2023 10:16

Sist oppdatert: 20.01.2023 10:26

Mer om